Suma Wszystkich Smaków

14 stycznia 2010

CHLEBEK ORZECHOWY



Witam serdecznie!
Dziś coś prosto z Brulionu Cioci Tauni, taki oldschool, ale bardzo smaczny! Proszę nie pomyśleć, że to pieczywo...
Chlebek to delikatnie słodkie ciasto, bez dodatku proszku! Lekkie i puszyste, idealne na śniadanko, a do tego kubek ciepłego kakao, lub czekolady...
Aż chce się wstawać!

  A zatem :



Jeżeli ktoś miałby problem z odczytaniem oryginału, to przedstawiam listę potrzebnych składników :

-5 jaj
-10 dkg mąki tortowej
-17 dkg cukru pudru
-20 dkg orzechów włoskich łuskanych zmielonych
-bułka tarta do formy, lub papier do pieczenia

Przygotowanie :

Żółtka ucieramy z cukrem (ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki soku z cytryny);
Miksujemy, dodajemy stopniowo mielone orzechy, następnie ubijamy białka z dodatkiem soli;
Do masy orzechowej dodajemy część piany, mieszamy delikatnie, ale dokładnie (teraz już łyżką, nie mikserem!);  uzupełniamy resztą ubitego białka, dosypujemy mąkę (ja dorzuciłam jeszcze 1 łyżeczkę sody oczyszczonej);
Całość delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła i gotowe ciasto wlewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem;
Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.

Smacznego,

SWS

Ps.
Ciocia Taunia to moja własna Ciocia-Babcia Natalia, która ma prawie 100 lat ! Chętnie siada przed ekranem komputera i przeglada zdjęcia, posługuje się tylko spacją, może do 100 się jeszcze rozwinie :)

3 komentarze:

srg pisze...

Właśnie go kończę.......jeść :-)

Anonimowy pisze...

super!! niedawno sprobowałam i właśnie się zabieram za robotę ;)

MZ pisze...

Ciesze sie, ze taki stary przepis, a znalazl amatorow.
Tradycja widac w cenie!

Ps.przekaze Cioci:)

 

Kto jest z nami...