Suma Wszystkich Smaków zaprawsza na podróż w świat owoców
KIERUNEK:
GRANAT
W mojej podróży nie mogłam o nim zapomnieć. Granat to owoc życia i jeden z najstarszych owoców hodowlanych Bliskiego Wschodu. Uprawiany jest też w Basenie Morza Śródziemnego. Bardzo popularny chyba na całym świecie. Owoc granatu jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i chroni przed chorobami serca. Jadalną częścią owocu sę czerwone osnówki, dość trudne do usunięcia. Osnówki należy wyciągać bardzo delikatnie bo mają dużo soku, który niestety pozostawie trwałe plamy. Warto też uważać, by na czerwonych kuleczkach nie było białego miąższu, który jest gorzkawy.
Tak oczyszczone osnówki można jeść na surowo, albo wycisnąć z nich sok. Ja lubię obie te wersję, ale osobiście polecam spróbować granat na surowo. W smaku jest lekko kwaśny, konsystencje ma galaretowatą. Gasi pragnienie, dlatego w lecie można pozostawić owoc w lodówce, aby się schłodził. Trzeba przyznać, że jest z nim sporo "pracy", ale nie należy się poddawać! Jest pyszny i co najważniejsze bardzo zdrowy!
W Portugalii wiele osób wierzy, że posiadanie owocu granatu w domu gwarantuje pomyślne życie. Często gości na stołach na Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Na Bliskim Wschodzie do tej pory symbolizuje nieśmiertelność i zmysłowość. Wielokrotnie cytowany w Biblii. Znak miłości i płodności.
2 komentarze:
Chlebak, jak sama nazwa wskazuje, służył do noszenia ... granatów ;-)
Te soczyste ziarenka super pasują do deserów i zasadniczo ożywią smak!!!
Sprawdziłam to na własnym podniebieniu ;)
Prześlij komentarz