Pisałam wczoraj o orzeźwiających wodach Meksyku (aguas frescas) a już dziś pierwszy przepis:
AGUA DE TAMARINDO
czyli napój z owoców tamaryndowca
Ten pomarańczowy napój przygotowujemy z owoców tamaryndowca, wody, cukru i lodu. Wypróbowałam go w zimie i z pewnością będę serwować całe lato! A więc do dzieła:
Będziemy potrzebować:
- 250 gr owoców tamaryndowca
- 2-3 litrów wody
- brązowy cukier (łyżkę albo więcej - w zależności, czy owoce są bardzo słodkie)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Owoce obrać dokładnie ze skórki i zagotować wraz z pestkami w około 1,5 litra wody. Następnie ściągnąć z ognia i pozostawić na około 2 godziny w wodzie. Odcedzić zachowując wodę, w której się gotowały. Następnie wyczyścić je ręcznie z pestek i z powrotem złączyć z wodą. Dosypać cukier i dokładnie zmiksować. Rozcieńczyć wodą według uznania i włożyć do lodówki, aby się napój schłodził. Serwować kilka godzin później z kostkami lodu.
5 komentarze:
Szczerze mówiąc nie próbowałam owoców tamarynowca - gdzie je można nabyć?
Super kolor, a smak mogę sobie tylko wyobrazić!
Very nice.
można kupić w Leclercu
Prześlij komentarz