Suma Wszystkich smaków zaprasza na egzotyczną podróż w świat owoców
KIERUNEK:
MANGO
Mango to owoc-tęcza. Odcienie zielonego, źółtego, czerwonego mieszają się w taki sposób, że nadają każdemu okazowi własny i niepowtarzalny wizerunek. Podobno czerwony kolor oznacza, że owoc był bardziej nasłoneczniony w tym właśnie miejscu. Nie wszyscy potwierdzają tą teorię.
Wybierając mango w sklepie nie należy się jednak sugerować kolorem i najlepiej wybrać owoc dosyć miękki. Kupując twarde sztuki będziemy musieli odczekać kilka dni, aż mango będzie gotowe do spożycia. A nie trudno jest ulec pokusie! Miąższ dojrzałego mango jest pomarańczowo-żółty, bardzo soczysty, słodki. Rozpływa się w ustach. Smakuje najlepiej lekko schłodzony w lodówce. Wystarczy obrać go ze skórki i pokroić w plasterki. Serwować w miseczkach, ze względu na dużą ilość wypływającego soku. Pyszny na upalne dni, dla ochłody! Smacznego!
Mango do Portugalii przybyło z Brazylii i w języku portugalskim owoc ten nosi nazwę manga. To właśnie Portugalczycy rozsławili owoc ten w Europie i stąd w wielu językach nosi on podobną nazwę. W Portugalii kupić je można wszędzie, jest sprowadzane z Brazylii, ale uprawiane też w byłych koloniach portugalskich: Angoli i Mozambiku jak i w Indiach. W portugalskich restauracjach często można spotkać mus z mango - mousse de manga, bardzo modny deser, który chciałabym już niedługo zrobić i z pewnością podzielę się przepisem z czytelnikami Sumy Wszystkich Smaków!
Warto wspomnieć, że mango jest bardzo zdrowe ponieważ zawiera dużo witamin i mało kalorii. Ma bardzo dużo żelaza i dlatego polecane jest w szczególności kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię. Ja polecam wszystkim, którzy nigdy nie próbowali tego cudownego owocu, aby przy pierwszej lepszej okazji kupili w sklepie mango! Do zakochania jeden krok!
głęboko pomarańczowy miąższ mango
0 komentarze:
Prześlij komentarz