Suma Wszystkich Smaków zaprasza na egzotyczną podróż w świat owoców
KIERUNEK:
MARAKUJA PURPUROWA

Odmiana, którą dziś prezentuję, zwie się maracujá roxo - marakują purpurową:
Marakuja purpurowa jest dosyć popularna w Portugalii. Do Portugalii przybyła prosto z Brazylii zaraz po Wielkich Odkryciach Geograficznych. Podobno klimat portugalski jest odpowiedni do jej uprawy i słyszałam, że wiele osób sadzi w ogródkach pnące drzewka tego pysznego owocu. Szczerze mówiąc nie ma co się dziwić, bo to jeden ze najsmaczniejszych owoców naszej Planety. W moim osobistym rankingu przegrywa jedynie z mango, ale wiadomo, każdy ma swoje upodobania. Inną odmianą jest marakuja żółta. Jest ona znacznie większa od purpurowej. W Portugalii mniej znana. Podobno nie różnią się znacznie w smaku. Mówi się, że purpurowa jest troszeczkę mniej kwaśna, a jej owoce - ze względu na małe wymiary - nie są używane w przemyśle spożywczym. Marakuja jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy i ma bardzo mało kalorii, a za to ma dużo żelaza. Marakuja spożywana może być swieża - po przekrojeniu wyjadamy łyżeczką miąższ - albo wyciskamy jej sok. Często robi się z niej domowe przetwory: np. dżemy i różnego rodzaju desery. Marakuja jest też używana w kosmetyce.
2 komentarze:
Cóż za częstotliwośc postów.
Duża szapoba dla tej Pani !
Wena twórcza! Dzięki!
Prześlij komentarz