Suma Wszystkich Smaków

30 stycznia 2010

ORZECHY W KARMELU...

...chrupiąca, naturalna słodycz!


Pomyślałam sobie wczoraj, że karnawał wiecznie trwać nie będzie, tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami (w tym roku wypada jedenastego lutego).
A karnawał to czas, kiedy to słodycze jeść wypada, a nawet należy (i już jesteśmy rozgrzeszeni...).
Uwaga - po nim przyjdzie postny okres!
Przekąskę, którą chcę dzisiaj zaprezentować, pamiętam jeszcze z czasów L.O., kiedy to prawie na każdej wigilii klasowej pojawiały się orzechy w karmelu przygotowywane przez naszą koleżankę.
Ariadno, pamiętasz...? Minęło już ponad 10 lat, ale ja jeszcze nie zapomniałam.

Zaletami tych łakoci jest bardzo proste przygotowanie i tradycyjny, polski smak orzecha włoskiego :).

Potrzebne składniki :
Ja zawszę przygotowuję to na oko, ale postaram się ustalić proporcje.

-30 dkg. orzechów włoskich, łuskanych
-20 dkg. cukru pudru
-wrząca woda


Inne przydatne sprzęty kuchenne :

-sitko
-sucha patelnia: najlepiej teflonowa, lub żeliwna

Przygotowanie:


Orzechy możemy wyłuskać dzień przed planowanym prażeniem, lub kupić już wyłuskane.
Zaczynamy od umieszczenia ich w garnku z wrzątkiem (nie gotujemy!) i moczymy ok 3 minut.
Cukier puder wsypujemy do miski (powinno być go więcej niż tak naprawdę zużyjemy - co ułatwi kolejne zadanie).
Następnie połowę orzechów wrzucamy na sitko i odcedzamy (mają być mokre, ale nie ociekające wodą).
Jeszcze gorące wrzucamy do miski z cukrem i przy pomocy rąk energicznie mieszamy : puder powinien przykleić się do mokrych i ciepłych orzechów, tworząc lukrową powłokę .
Czynność powtarzamy z drugą połową orzechów (chodzi o to, aby orzechy były gorące, a dodatkowo nie powinno być ich za dużo w misce z cukrem).
Tak przygotowane orzechy wykładamy na tacy (nie powinny leżeć jedne na drugich, aby się nie skleiły) i odstawiamy na co najmniej 1,5-2 godzin.
Już wysuszone orzechy w masie cukrowej wrzucamy na gorącą patelnię i prażymy z obu stron na złoty kolor (ok.5 - max.7 minut).
Gotowe!
Tak przygotowane orzechy możemy przechowywać przed dłuższy czas w szczelnie zamykanej puszce, lub schrupać od razu, kiedy są jeszcze ciepłe.

Ps.
Możemy również, dla urozmaicenia, pomieszać orzechy włoskie z laskowymi.
Smacznego.
SWS


0 komentarze:

 

Kto jest z nami...