Bakłażany nadziewane to bardzo smaczne i zdrowe danie. Warto spróbować i zrobić je zamiast tradycyjnego obiadu, czy kolacji! Danie to jest szybkie w przygotowaniu i pozwala na wiele inwencji twórczych. Idealne, aby wykorzystać warzywa, a nawet mięso, które zalegają w lodówce. Ja przygotowałam bakłażany wegetariańskie. Z dodatkiem pieczarek, groszku zielonego, marchewki, fasolki, czosnku. Można eksperymentować, dodać boczek albo mięso mielone lub zupełnie inne składniki. Liczy się fantazja! Polecam, bo to na prawde pyszne danie!
Potrzebne składniki:
-2 bakłażany na dwie osoby
- pieczarki - marchewka
- groszek
- czosnek
- fasolka zielona
- przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
- ocet
- oliwa z oliwek w proporcjach według uznania
Przygotowanie:
Bakłażany przeciąć wzdłóż i wykroić całą zawartość wewnętrzna warzywa, tak by pozostała jedynie "czarna łódeczka", którą będziemy faszerować. Wydłubany miąższ bakłażanów podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem i stopniowo dodajemy inne warzywa (marchewkę najlepiej drobniutko pokroić, by nie była twarda). Na koniec dodajemy przecieru pomidorowego. Doprawiamy według uznania pieprzem solą i odrobiną octu. Następnie wypełniamy łódeczki powstałym nadzieniem i zapiekamy około 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Można posypać serem!
SMACZNEGO!
SWS
SMACZNEGO!
SWS
0 komentarze:
Prześlij komentarz