Suma Wszystkich Smaków

28 stycznia 2010

agua de tamarindo

Pisałam wczoraj o orzeźwiających wodach Meksyku (aguas frescas) a już dziś pierwszy przepis:

AGUA DE TAMARINDO
czyli napój z owoców tamaryndowca



Ten pomarańczowy napój przygotowujemy z owoców tamaryndowca, wody, cukru i lodu. Wypróbowałam go w zimie i z pewnością będę serwować całe lato! A więc do dzieła:


Będziemy potrzebować:

- 250 gr owoców tamaryndowca
- 2-3 litrów wody
- brązowy cukier (łyżkę albo więcej - w zależności, czy owoce są bardzo słodkie)
- kostki lodu

Sposób przygotowania:

Owoce obrać dokładnie ze skórki i zagotować wraz z pestkami w około 1,5 litra wody. Następnie ściągnąć z ognia i pozostawić na około 2 godziny w wodzie. Odcedzić zachowując wodę, w której się gotowały. Następnie wyczyścić je ręcznie z pestek i z powrotem złączyć z wodą. Dosypać cukier i dokładnie zmiksować. Rozcieńczyć wodą według uznania i włożyć do lodówki, aby się napój schłodził. Serwować kilka godzin później z kostkami lodu.





5 komentarze:

GastroMonia pisze...

Szczerze mówiąc nie próbowałam owoców tamarynowca - gdzie je można nabyć?

MZ pisze...

Super kolor, a smak mogę sobie tylko wyobrazić!

MZ pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

Very nice.

Anonimowy pisze...

można kupić w Leclercu

 

Kto jest z nami...