Suma Wszystkich Smaków

28 stycznia 2010

PIECZARKI FASZEROWANE...

...kozim serkiem, pokryte warstwą parmezanu i zasypane bułką tartą z chilli: piecze...?
   Mimo wszystko warto zaryzykować!


Ariadna ostatnio wspominała o grzybach bardzo przypominających pieczarki, noszących piękną nazwę portobello.
Z opisu wynika, że smakowo znacznie różnią się one od pieczarek.
Ja cały czas jednak jadę na tych drugich, z pewnością to nie to samo, ale jeszcze nie udało mi się trafić na portobello w Polsce;
jak tylko pojawią się w okolicy, będę degustować i skrupulatnie notować wrażenia!
Połączenie dość neutralnej w smaku pieczarki z kozim serkiem daje jednak bardzo wyrazisty efekt (kubki smakowe, nieprzyzwyczajone do dość intensywnych bodźców, mogą szaleć!) , więc może w tym zestawieniu portobello straciłoby swój słodki charakter (ale to musiałaby sprawdzić Ariadna...).

Wracam do pieczarek...


Potrzebne składniki:

-pieczarki (12-15 sztuk)
-kremowy serek kozi (1 opakowanie ok.150g)
-3 łyżki startego parmezanu (ewentualnie inny żółty ser)
-4 łyżki bułki tartej zmieszanej z chilli, piri piri lub papryką słodką
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz, zioła



Jeżeli ktoś nie przepada za  dość ostrym aromatem koziego sera, można go zastąpić serkiem brie lub camembert (najlepiej wersja kremowa - do smarowania).

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie czyścimy i myjemy w zimnej wodzie. Wycinamy nóżki i osuszamy.
Następnie kładziemy na kapeluszach (spodem ku górze) i doprawiamy ich wnętrze solą i pieprzem, a do każdej pieczarki wkładamy plasterek czosnku;
następnie po 1-1,5 łyżeczki kremowego serka (w zależności od wielkości kapelusza).
Na koniec warstwę serka koziego pokrywamy parmezanem i posypujemy bułką tartą.
Grzyby, jeszcze przed włożeniem do piekarnika,  kropimy oliwą i wykładamy na natłuszczoną blaszkę.
Pieczemy ok. 20 minut, w ostatniej fazie polecam zastosować funkcję grilla, czy też opiekanie od góry
(jak to inaczej nazywają), dzięki temu wierzch pieczarek będzie chrupiący.
Ja, pomiędzy pieczarki, włożyłam jeszcze gałązkę rozmarynu, która nadała dodatkowego aromatu.
Tak przygotowane pieczarki najlepiej podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, a świetnie smakują z cieplutkimi grzankami, lub pieczywem czosnkowym.
Jako dodatek, mile widziana prosta sałata z sosem vinaigrette.
A do tego kieliszek czerwonego, wytrawnego wina...

Smacznego,
SWS



3 komentarze:

Ariadna pisze...

Super! Właśnie się zabierałam za faszerowanie portobello!

Gosia pisze...

chetnie bym sprobowala,pysznie brzmi ten przepis!!
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam z brie!Palce lizać!

 

Kto jest z nami...