Suma Wszystkich Smaków

12 marca 2010

PIEGUSEK MAKOWO-POMARAŃCZOWY...

...czyli zaproszenie do willi Śmiesznotki na ciasto Pippi !
   specjalne zaproszenie dla Kasi T :)


Witam serdecznie.

O Pippi Langstrump chyba większość z nas słyszała, a pewnie nawet zapoznała się z całą jej zabawną historią.
Znaki szczególne : ruda czupryna, buźka pełna piegów, wspaniały uśmiech i ndprzyrodzona siła w wątłym ciele !
Taką właśnie postać stworzyła Astrid Lindgren, podobno zupełnie przypadkiem, kiedy to jej chora córka poprosiła o opowiedzenie bajki, spontaniczna opowieść !
Wspaniały, kryjący wiele tajemnic dom, w którym nigdy nie zastaniemy rodziców, drzewo lemoniadowe, koń w cętki i małpa, tworzą bajeczny świat Pippi.
Oto Fizia Pończoszanka i jej nieskrępowana "wyobraźnia kulinarna" ...




A o tym za co jeszcze kochamy Pippi mozemy poczytac tutaj !
Teraz wracam do kuchni i pieguska...
Oryginalny przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu "Kuchnia".


Potrzebne składniki :
Ciasto :

- 1/3 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki mleka
- 18 dkg miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- kilka kropli olejku waniliowego, lub cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Syrop 

- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła 


Przygotowanie:
 

Tortownicę, lub długą blaszkę wykładamy pergaminem. Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 20 minut. Masło ucieramy mikserem z cukrem i wanilią, wbijamy po 1 jajku, aż masa stanie się gładka. Następnie dodajemyskórkę pomarańczową  i stopniowo dolewamy sok, na koniec dodajemy mleko z makiem i dalej miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem i dosypujemy do masy makowej, cały czas mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników.
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej blaszki i pieczemy w temp. 180-200 stopni około 50 minut.
Cisato lekko studzimy, a w między czasie przygotowujemy syrop :
- do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, dosypujemy cukier i dodajemy masło, mieszamy do momentu roztopienia się cukru; zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze około 2 minuty.
Gotowy syrop lekko studzimy, a ciasto nakłuwamy drewnianym patyczkiem w wielu miejscach (dzięki temu syrop dostanie się do wnętrza ciasta). No i wreszcie ostatnia czynność : placek oblewamy syropem i dekorujemy wg. własnej fantazji.



Smacznego,

SWS


4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Robiłam, ciasto fantastyczne , do ostatniego okruszka rozchodził się zapach pomarańczy:-)

Ariadna pisze...

Ah ta Pippi jest cudna! :) a pieguska z chęcią wypróbuje bo uwielbiam mak i pomarańcze! tylko, czy ja znajde suchy mak w tej krainie pomarańczy? :) buziaki

MZ pisze...

OOO, bardzo ciekawa kwestia... Czy w Portugalii można kupić mak ?
Może sklep z przyprawami świata...?
Daj znać co i jak Ariadno !

asieja pisze...

mnóstwo on ma piegów
w dodatku one chrupią :-)

 

Kto jest z nami...