Suma Wszystkich Smaków

27 marca 2010

TRUFLE KLASYCZNE...


...intensywnie czekoladowe, przyjemne uzupełnienie niedoboru magnezu.

Wreszcie zawitała do nas wiosna, piękne słoneczko, ale i przesilenie wiosenne daje się we znaki : ospałość, spadek ciśnienia, chwilowy brak energii, a pracować trzeba !
Przyjemnym sposobem na złagodzenie podobnych objawów będą intensywnie czekoladowe kulki, tradycyjnie zwane truflami. Trufle można przygotować na kilka sposobów : - jedynie z gorzkiej czekolady i ciemnego, naturalnego kakao, - z gorzkiej czekolady z dodatkiem owoców (np kandyzowane), - a dla miłośników cukru proponuję połączyć 2 rodzaje czekolady : gorzką z mleczną.
Idealnym dodatkiem do trufli jest świeżo przygotowany sos malinowy, który świetnie kontrastuje z gorzką czekoladą, a dodatkowo nada jej lekkości - taki powiew lata.


Potrzebne składniki :


(przepis na około 35-40 sztuk)

- 250 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)
- 125 ml śmietanki kremówki 
- 25 g masła (1/8 kostki masła dobrej jakości )
- szczypta soli
- szczypta cukru
- naturalne kakao dobrej jakości (do obtoczenia trufli)
- mielone migdały/orzechy, wiórki kokosowe (do obtoczenia trufli)

Przygotowanie :


Czekoladę ścieramy w blenderze lub na tarce i wrzucamy do miski. W rondelku podgrzewamy śmietankę i dodajemy masło, całość pozostawiamy na gazie do zagotowania. Gorący płyn śmietanowo-maślany wylewamy na startą czekoladę, mieszamy i pozostawiamy na 2-3 minut, aby czekolada się rozpuściła.
Kolejno dodajemy szczyptę soli, cukru i energicznie mieszamy rózgą, tak aby otrzymać jednolitą masę.
Czekoladowy krem szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Wersja wzbogacona polega na dodaniu do masy czekoladowej (w momencie łączenia składników) dżemu owocowego lub owoców kandyzowanych (drobno posiekanych - to już moja inwencja).
Po upływie pożądanego czasu wyciągamy masę z lodówki i przy pomocy łyżeczki skrobiemy ją, tak aby z powstałych listków ulepić kulki (robimy to ręcznie). Po ulepieniu, każdą kulkę obtaczamy w kakao, orzechach lub kokosie. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, lub chciałby kogoś zaskoczyć kulinarnie, do kilku ostatnich trufli może dodać sypkie chili lub pieprz cayenne (tzw.trufle niespodzianki).
Przygotowane trufle odstawiamy do lodówki na około 30 minut i gotowe !
Teraz już tylko filiżanka aromatycznej kawy, miseczka musu malinowego, świeże trufle domowej roboty i dobre towarzystwo !
I już czujemy pozytywne oddziaływanie magnezu...
Smacznego week-endu,
SWS

Ps. Oryginalny przepis na masę podstawową pochodzi z magazynu Kuchnia.

2 komentarze:

asieja pisze...

kiedyś mnie zgubi moje uwielbienie do trufli.. ;-)
są idealnie pyszne
a ten sos malinowy mnie bardzo zaciekawił, bo nigdy go nie łączyłam ze słodkimi czekoladowymi kuleczkami

MZ pisze...

Spróbuj koniecznie !!
Idealnie pasuje do do klasycznych kuleczek obtoczonych w gorzkim kakao!
Najprostszy przepis na sos to skruszenie w blenderze mrożonych malin (póki co, potem będą świeże)i dodanie łyżeczki syropu malinowego!
Pycha
Serdecznie Pozdrawiam

 

Kto jest z nami...