Rozpoczęła się dziś kalendarzowa Wiosna! Dzień ten zawsze związany był wieloma tradycjami. Pamiętam z czasów szkolnych, jak topiło się Marzannę w rzece, siało rzeżuchę, a w późniejszych latach świętowało się Dzień Wagarowicza!
Dziś też świętuję Pierwszy Dzień Wiosny przygotowując wiosenne smaki! Pierwszy z nich to sosik rzodkiewkowy. Doskonały do kanapek i sałatek!
- jogurt naturaly
- kilka rzodkiewek
- łyżeczka majonezu
- mały ząbek czosnku
- odrobina szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć, zetrzeć drobniutko na tarce, dodać jogurt naturalny, łyżeczkę majonezu, odrobinę posiekanego szczypiorku i posiekany czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić w lodówce na około godzinę!
W ten sam sposób przygotować można również inne sosiki: na przykład szczypiorkowy, czosnkowy zmieniając jedynie proporcje dodawanych składników! Ja dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy z Dijon, co nadało sosikowi bardziej pikantnego smaku. Polecam!
W ten sam sposób przygotować można również inne sosiki: na przykład szczypiorkowy, czosnkowy zmieniając jedynie proporcje dodawanych składników! Ja dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy z Dijon, co nadało sosikowi bardziej pikantnego smaku. Polecam!
2 komentarze:
O, jak tylko pojawią się rzodkiewki to na pewno zrobię :) A na razie może z kiełkami rzodkiewki :)
Smakowicie zapowiada się ta wiosna ...
Bardzo lubię rzodkiewkę i jej kiełki, myślę,że do sosiku można dodać i jedno i drugie :)
Prześlij komentarz