Suma Wszystkich Smaków

21 marca 2010

różowy sosik rzodkiewkowy

z okazji Pierwszego Dnia Wiosny! Do kanapek, jajek gotowanych, sałatek!


Rozpoczęła się dziś kalendarzowa Wiosna!  Dzień ten zawsze związany był wieloma tradycjami. Pamiętam z czasów szkolnych, jak topiło się Marzannę w rzece, siało rzeżuchę, a w późniejszych latach świętowało się Dzień Wagarowicza!

Dziś też świętuję Pierwszy Dzień Wiosny przygotowując wiosenne smaki! Pierwszy z nich to sosik rzodkiewkowy. Doskonały do kanapek i sałatek! 

Składniki:

- jogurt naturaly
- kilka rzodkiewek
- łyżeczka majonezu
- mały ząbek czosnku
- odrobina szczypiorku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Rzodkiewki umyć, zetrzeć drobniutko na tarce, dodać jogurt naturalny, łyżeczkę majonezu, odrobinę posiekanego szczypiorku i posiekany czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić w lodówce na około godzinę!

W ten sam sposób przygotować można również inne sosiki: na przykład szczypiorkowy, czosnkowy zmieniając jedynie proporcje dodawanych składników! Ja dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy z Dijon, co nadało sosikowi bardziej pikantnego smaku. Polecam!

2 komentarze:

Monika pisze...

O, jak tylko pojawią się rzodkiewki to na pewno zrobię :) A na razie może z kiełkami rzodkiewki :)

MZ pisze...

Smakowicie zapowiada się ta wiosna ...
Bardzo lubię rzodkiewkę i jej kiełki, myślę,że do sosiku można dodać i jedno i drugie :)

 

Kto jest z nami...