...kanapka na obwarzanku : czyli krakowskie małe co nieco.
Jako rodowita krakuska nie mogłabym nie wspomnieć o obwarzankach, a pomysł na "inną" kanapkę podsunął mi marcowy Twój Styl !
Trochę historii ...
Może być z makiem, solą, sezamem - obwarzanek, błędnie nazywany preclem czy też bajglem : to wytrawne pieczywo w kształcie pierścienia najprawdopodobniej było już znane za czasów Władysława Jagiełły i Jadwigi (XIV wiek), a 1496 Jan Olbracht wydał przywilej, wedle którego obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko i wyłącznie piekarze krakowscy.
28 listopada 2006 roku "obwarzanek krakowski" został wpisany na listę produktów tradycyjnych z województwa małopolskiego w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
Jak przygotować galicyjskie sandwicze ?
Potrzebne składniki:
(przepis lekko zmodyfikowałam)
- 1 świeży obwarzanek na osobę
- gotowana, soczysta szynka lub kiełbasa Lisiecka (będzie bardziej "po galicyjsku")
- świeże masełko
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 miękkie awokado- 2 małe łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytrynu lub limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól, szczypta cukru
- opcjonalnie : 1 łyżeczka czarnuszki, szczypior (do kanapki)
Na początku należy przygotować zielony sos/krem z awokado (uproszczona wersja guacamole) :
Z awokado usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyciągamy miąższ (ważne aby awokado było miękkie, niedojrzałe owoce nie są wystarczająco kremowe na sos).
Następnie ucieramy awokado (najlepiej zrobić to w blenderze) z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, jogurtu, czosnku, soli, pieprzu oraz szczypty cukru. Gotowy krem powinien być jednolity, gładki i dość gęsty.
Obwarzanki (choć ja nazywam je też preclami) kroimy na 2 części (jak bułki), smarujemy z jednej strony masłem, z drugiej zielonym kremem, posypujemy szczypiorkiem, czarnuszką, a do środka wkładamy plasterki szynki lub kiełbaski i składamy: krakowska kanapka gotowa ! Bardzo efektowna przekąska, która łączy tradycję z nowoczesnością, meksykańską fiestę z krakowskim obwarzankiem, w skrócie : suma wszystkich smaków !
Smacznego,
SWS
Ps.
Ariadno, pamiętasz jeszcze ich smak...?
10 komentarze:
Mam od jakiegoś czasu w planach upieczenie własnych obwarzanków. Miałam tylko wątpliwości, jak je podać przez tę dziurę. Teraz już wiem:)
nigdy nie jadłam prawdziwego krakowskiego obwarzanka
bo takie są pewnie tylko w Krakowie
ale wierzę, ze kiedyś sama będę mogła spróbowac taką kanapkę
No nie! Precelek mój kochany, z sezamem! Pod Bagatelą były dobre! mniam! Czekam na przepis na precla :) a później zrobię kanapkę galicyjską!
W jednej "zaprzyjaźnionej" knajpie tutaj serwują precle zwane "Bajgiel" (http://pl.wikipedia.org/wiki/Bajgiel) z łososiem wędzonym. Dobre są! ale jednak to nie to samo, co precle krakowskie :(
Brawo za inwencję! chyba złamię dietę i sobie zrobię taką kanapkę :) pozdrowienia od muchy
ale kusząco wygląda !!!!!
"asiejka pisze...
nigdy nie jadłam prawdziwego krakowskiego obwarzanka"
Krakowskie obwarzanki są takie jak wszystkie, tylko....trochę mniejsze. Ale za tą samą cenę :-)
A zatem zapraszamy do Krakowa na oryginalne obwarzanki !! Nic prostrzego !
Ale ostrzegam przed zbyt wyrosnietymi, puszystymi podrobami
Oryginalny, krakowski precel ma lekko zbite ciasto i nie przypomina wyrosnietej buly (z czym juz sie spotkalam)!!!
Aaa...
No i podobno te Tradycyjne Krakowskie Obwarzanki są sprowadzane z Chin.
:-)
SRG nie opowiadaj takich bajek, bo jeszcze ktos uwierzy ... !!!!
jak patrzę na te zdjęcia to mi ślina cieknie! zjadłabym! nawet samego!
Prześlij komentarz