Suma Wszystkich Smaków

15 marca 2010

GALICYJSKI SANDWICZ ...


...kanapka na obwarzanku : czyli krakowskie małe co nieco.


Jako rodowita krakuska nie mogłabym nie wspomnieć o obwarzankach, a pomysł na "inną" kanapkę podsunął mi marcowy Twój Styl  !
Trochę historii ...
Może być z makiem, solą, sezamem - obwarzanek, błędnie nazywany preclem czy też bajglem : to wytrawne pieczywo w kształcie pierścienia najprawdopodobniej było już znane za czasów  Władysława Jagiełły i Jadwigi (XIV wiek), a 1496 Jan Olbracht wydał przywilej, wedle którego obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko i wyłącznie piekarze krakowscy.
28 listopada 2006 roku "obwarzanek krakowski" został wpisany na listę produktów tradycyjnych z województwa małopolskiego w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych.


Jak przygotować galicyjskie sandwicze ?

Potrzebne składniki:
(przepis lekko zmodyfikowałam)

- 1 świeży obwarzanek na osobę
- gotowana, soczysta szynka  lub kiełbasa Lisiecka  (będzie bardziej "po galicyjsku")
- świeże masełko
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 miękkie awokado- 2 małe łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytrynu lub limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól, szczypta cukru
- opcjonalnie : 1 łyżeczka czarnuszki, szczypior (do kanapki)

Na początku należy przygotować zielony sos/krem z awokado (uproszczona wersja guacamole) :
Z awokado usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyciągamy miąższ (ważne aby awokado było miękkie, niedojrzałe owoce nie są wystarczająco kremowe na sos).
Następnie ucieramy awokado (najlepiej zrobić to w blenderze) z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, jogurtu, czosnku, soli, pieprzu oraz szczypty cukru. Gotowy krem powinien być jednolity, gładki i dość gęsty.

Obwarzanki (choć ja nazywam je też preclami)  kroimy na 2 części (jak bułki), smarujemy z jednej strony masłem, z drugiej zielonym kremem, posypujemy szczypiorkiem, czarnuszką, a do środka wkładamy plasterki szynki lub kiełbaski i składamy: krakowska kanapka gotowa ! Bardzo efektowna przekąska, która łączy tradycję z nowoczesnością, meksykańską fiestę z krakowskim obwarzankiem, w skrócie : suma wszystkich smaków !

Smacznego,
SWS

Ps.
Ariadno, pamiętasz jeszcze ich smak...?



 

10 komentarze:

kornik pisze...

Mam od jakiegoś czasu w planach upieczenie własnych obwarzanków. Miałam tylko wątpliwości, jak je podać przez tę dziurę. Teraz już wiem:)

asiejka pisze...

nigdy nie jadłam prawdziwego krakowskiego obwarzanka
bo takie są pewnie tylko w Krakowie
ale wierzę, ze kiedyś sama będę mogła spróbowac taką kanapkę

Ariadna pisze...

No nie! Precelek mój kochany, z sezamem! Pod Bagatelą były dobre! mniam! Czekam na przepis na precla :) a później zrobię kanapkę galicyjską!

W jednej "zaprzyjaźnionej" knajpie tutaj serwują precle zwane "Bajgiel" (http://pl.wikipedia.org/wiki/Bajgiel) z łososiem wędzonym. Dobre są! ale jednak to nie to samo, co precle krakowskie :(

Anonimowy pisze...

Brawo za inwencję! chyba złamię dietę i sobie zrobię taką kanapkę :) pozdrowienia od muchy

Ivon pisze...

ale kusząco wygląda !!!!!

srg pisze...

"asiejka pisze...

nigdy nie jadłam prawdziwego krakowskiego obwarzanka"

Krakowskie obwarzanki są takie jak wszystkie, tylko....trochę mniejsze. Ale za tą samą cenę :-)

MZ pisze...

A zatem zapraszamy do Krakowa na oryginalne obwarzanki !! Nic prostrzego !
Ale ostrzegam przed zbyt wyrosnietymi, puszystymi podrobami
Oryginalny, krakowski precel ma lekko zbite ciasto i nie przypomina wyrosnietej buly (z czym juz sie spotkalam)!!!

srg pisze...

Aaa...
No i podobno te Tradycyjne Krakowskie Obwarzanki są sprowadzane z Chin.

:-)

MZ pisze...

SRG nie opowiadaj takich bajek, bo jeszcze ktos uwierzy ... !!!!

Ariadna pisze...

jak patrzę na te zdjęcia to mi ślina cieknie! zjadłabym! nawet samego!

 

Kto jest z nami...