Suma Wszystkich Smaków

26 marca 2010

PEIXINHOS DA HORTA...

...czyli portugalskie rybki z ogrodu, jako pierwowzór japońskiej tempury

Tempura będąca znaną potrawą kuchni japońskiej wywodzi się bezpośrednio z gastronomii portugalskiej. Uważa się nawet, że słowo tempura pochodzi od portugalskiego temperar przyprawiać lub têmporas, czyli dni kwartalne, podczas których obowiązywał post ścisły. Tempura została wprowadzona do kuchni japońskiej przez misjonarzy portugalskich w wieku XVI. To nic innego, jak smażone owoce morza i warzywa w cieście naleśnikowym.




Jednym z przysmaków portugalskiej kuchni są tzw. peixinhos da horta (czyt.pejsziniusz da orta), czyli po polsku rybki z ogrodu :) Najwyraźniej rybki tak urzekły Japończyków, że nigdy nie opuściły już japońskich stołów. W rybki zamieniają już prawie wszystko. W Portugalii tradycyjne rybki z ogrodu przygotowuje się z zielonej fasoli, w Japonii tempura przygotowywana jest z wielu innych warzyw i owoców morza - zwłaszcza krewetek, grzybów i ryb.

Przygotowanie rybek jest bardzo proste.

Będziemy potrzebować:


- fasolę zieloną
- mąkę pszenną (ok. 1 szklankę)
- 2-3 jaja
- imbir
- chłodne jasne piwo (opcjonalnie)
- natkę pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Przygotowanie:


Usuwamy końcówki fasolek, gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mieszamy jajka z mąką, doprawiamy solą i pieprzem i natką pietruszki i imbirem (można dodać też odrobinę jasnego piwa). Obtaczamy każdą  fasolkę z osobna w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut. I tak powstaną portugalskie złote rybki z ogrodu.


Tak przygotowane rybki podajemy na ciepło lub na zimno. Może z jakimś sosikiem? W Portugalii są często podawane, jako przekąska. Ja podałam je z sałatką z zielonej sałaty i pomidora i grillowaną piersią z kurczaka. Można też eksperymentować z innymi warzywami. Podobno tak przygotowany bakłażan jest bardzo smaczny...


5 komentarze:

asieja pisze...

rybki bez rybki
zadziwiające:-)

Anonimowy pisze...

Takie ryby to mogę jeść :))
musz

MZ pisze...

oooo ciekawe rybki ...

MZ pisze...

Ariadno,
Jakiej wielkości jest ta fasola ?
w cm ?

Ariadna pisze...

około 20-25 cm... to jest fasola zwykła (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fasola_zwyk%C5%82a) ale można też rybki ze szparagowej przygotować :)

 

Kto jest z nami...