Dalej gramy w zielone! Mojo vede, Caldo verde, Salsa verde i Guacamole (i aż chciałoby się dodać - verde). U nas zielony jest w modzie!
Guacamole - meksykański przysmak - przygotowuje się z dojrzałego awokado zmiksowanego z pomidorem, kolendrą, czosnkiem, cebulą, papryką i sokiem z limonki.
Guacamole - meksykański przysmak - przygotowuje się z dojrzałego awokado zmiksowanego z pomidorem, kolendrą, czosnkiem, cebulą, papryką i sokiem z limonki.
Składniki (na 2 osoby):
- 1 dojrzałe awokado
- kolendra świeża
- jeden mały pomidor bez skórki
- 1/2 limonki
- czosnek
- 1/2 cebuli
- jedna mała papryka zielona (lub ostra - dla lubiących pikantne smaki :)
Awokado przekrajamy i łyżeczką wyjmujemy miąższ, który mieszamy z pozostałymi składnikami, drobniutko pokrojonymi - kolendrą, pomidorem, cebulą, czosnkiem, papryką. Wyciskamy sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie miksujemy, albo ucieramy widelcem.
Ja lubię dobrze zmiksowane guacamole, podane w skórkach po awokado. Seruję je zaraz po przygotowaniu.
Ja lubię dobrze zmiksowane guacamole, podane w skórkach po awokado. Seruję je zaraz po przygotowaniu.
Guacamole podajemy jako przystawkę. Maczamy w nim np. nachos, albo używamy jako sos do sałatek. Pycha! Warto wypróbować!
0 komentarze:
Prześlij komentarz