Suma Wszystkich Smaków

8 listopada 2010

SEZON NA DAKTYLE...

...czyli kilka słów o daktylowcu właściwym (Phoenix dactylifera).

świeże daktyle
 
Palmy daktylowe mogą osiągać nawet do 30 metrów wysokości, a na samym szczycie króluje piękny pióropusz składający się z 80 – 120 pierzastozłożonych liści o długości dochodzącej do 6 m .
Plantacje Phoenix dactylifera  umiejscowione są w Afryce, Azji oraz południowej część Stanów Zjednoczonych. 

 daktylowiec obsypany jeszcze zielonymi jagodami - sierpień

Mało kto wie natomiast, że Hiszpania (właśnie Elche i okolice ) jest jedynym krajem europejskim, obok Malty, w którym uprawia się palmę daktylową. O Palmeral de Elche (Palmowy Gaj - największe skupisko palm w Europie, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. ) już wspominałam jakiś czas temu, wtedy jeszcze daktyle były zupełnie zielone, teraz można je już schrupać, bo właśnie świeże daktyle są chrupiące i dość twarde. Trudno określić ich smak, mają jednocześnie coś słodkiego i cierpkiego w sobie, nawet troszkę przypominają świeże orzechy...
Mi bardzo posmakowały, warto spróbować, jeżeli tylko nadarzy się ku temu okazja! 
Więcej o daktylowcu przeczytacie tutaj

 
Suma Wszystkich Smakow w Huerto del Cura 

Do zobaczenia pod palmami, 

SWS

7 komentarze:

Anja pisze...

Mialam okazje sprobowac swiezych daktyli. Tak bardzo chcialabym kiedys stanac pod takim drzewem-palma robi wrazenie nawet na zdjeciu.

asieja pisze...

rety, jakie cudne zdjęcia. nigdy nie widziałam świeżych daktyli..

Paula pisze...

wspaniałe zdjęcia... no i te daktyle :)

dorota20w pisze...

chetnie bym spróbowała świeżych daktyli !

Anonimowy pisze...

Znam jeden sklep, gdzie można kupić w internecie świeże dobre daktyle. Ambic się nazywa ten sklep.

Anonimowy pisze...

Wszystkich którzy chcieliby spróbować świeżych daktyli zapraszam na www.najlepszedaktyle.pl

Najlepsze daktyle dostępne na Polskim rynku.

Anonimowy pisze...

Nie pisze się "mi" tylko "mnie". A za informację bardzo dziękuję

 

Kto jest z nami...