Suma Wszystkich Smaków

14 lutego 2010

LODOWY DESER

Witam serdecznie!



No i mamy to amerykańskie święto zakochanych.
Jednych cieszy, innych denerwuje, jeszcze innych frustruje, ale w kuchni zawsze inspiruje i tej wersji będziemy się trzymać!
Mamy niedzielę 14 lutego,
calusieńki Kraków  pokryty czapą śnieżnego puchu, piękny zimowy pejzaż...
I w tym romantycznym klimacie, proponuję zaserwować samemu sobie (bo trzeba kochać siebie samego) i naszym bliskim pyszny deser lodowy.
Niby banalny, ale diabeł tkwi w szczegółach, a tymi szczegółami będą mrożone maliny i truskawki, takie wspomnienie lata...



Potrzebne składniki :

-lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowe : wszystkie naraz lub tylko wybrany, ulubiony smak
-200 ml śmietanki kremówki 30 %
-garść mrożonych malin
-4-5 mrożonych truskawek lub wiśni
-cukier puder z prawdziwą wanilią
-kilka kostek czarnej czekolady

Przygotowanie :


Maliny i truskawki wyjmujemy z zamrażarki kilka minut przed przygotowaniem deseru (powinny lekko odtajać).
Zimną kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i zaczynamy ubijać mikserem.
W trakcie ubijania dorzucamy 1/2 garści pokruszonych, mrożonych malin (maliny bardzo łatwo pokruszyć w rękach) i dosypujemy 1 łyżeczkę cukru z wanilią (jeżeli preferujemy słodsze smaki, należy dodać więcej cukru).
Ubitą śmietanę wkładamy na chwilę do lodówki, w między czasie mielimy tryskawki : najlepiej zrobić to w malakserze czy rozdrabniaczu,  ponieważ mrożone truskawki są bardzo twarde.
Następnie ucieramy ciemną czekoladę, a zamiast czekolady możemy użyć sosu czekoladowego.
Teraz już tylko lody wykładamy do miseczek, pokrywamy  poduszką malinowej śmietany, posypujemy cząstkami mrożonych malin i truskawek i prószymy wiórkami czekolady.
Pyszne!
Śmietana w połączeniu z malinami nadaje orzeźwiający, kwaskowaty smak i świetnie kontrastuje ze słodkimi lodami.

Życzę smacznego,

SWS



3 komentarze:

asieja pisze...

cudownie słodki deser :-)

Ariadna pisze...

mniam!!!!

wiosenka27 pisze...

Na taki deser to ja się chętnie piszę:)

 

Kto jest z nami...