Suma Wszystkich Smaków

8 lutego 2010

sałatka z ośmiornicy - odsłona druga


O ośmiorniczce już było (dla przypomnienia wystarczy kliknąć tutaj). Dziś będzie raz jeszcze. Wtedy było ogólnie, dziś będzie konkretnie!

Bardzo prosty przepis na wyjątkową sałatkę z ośmiornicy. To moja ulubiona kombinacja: ośmiornica  + natka pietruszki  + czosnek. Najlepiej podawać z zimnym piwem!

Będziemy potrzebować:

- ośmiorniczkę (np. z puszki, albo - najlepiej - świeżą lub mrożoną, wcześniej ugotowaną i pokrojoną)
- natkę pietruszki (w dowolnych ilościach ;)
- 2 ząbki czosnku
- oliwę z oliwek
- ocet winny
- sól i pieprz

Ośmiorniczkę wyciągnąć z puszki, odsączyć z zalewy, opłukać. Wymieszać z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku oliwą z oliwek, octem, solą, pieprzem. Odstawić do lodówki, aby się sałatka schłodziła. Serwować, jako przystawkę, albo jako lekki posiłek.

Tak proste i tak smaczne! Polecam!

3 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Jakaż idealna prostota. Przepadam za taką prostotą. Pysznie i niezawodnie. Pozdrawiam :)

MZ pisze...

Juz raz mialam okazje zasmakowac w tej idealnej prosticie, szkoda tylko, ze u nas osmiornica nie jest zbyt popularna...
ale od czasu do czasu warto zaszalec!!!

Renata pisze...

Ja dodaję jeszcze posiekane kapary i czerwoną cebulę. Do tego bagietka i czegóż chcieć więcej.

 

Kto jest z nami...