Suma Wszystkich Smaków

15 lutego 2010

SAŁATKA Z ROSZPONKI...

...z prażonym boczkiem, pestkami dyni i sosem winno-malinowym - prosto z Umbrii.



Po lodowo-owocowym deserze przygotowanym specjalnie dla wszystkich zakochanych Czytelników, przyszedł czas na wykorzystanie pozostałych malin...
Przypomniałam sobie o pewnym umbryjskim przepisie na wspaniałą sałatkę, która łączy w sobie różne, dla niektórych pewnie zaskakujące smaki.
Ja do realizacji włoskiego planu użyłam roszponki, ale równie dobrze może to być rucola czy też szpinak.
Najważniejsze jest to, aby liście były zielone i świeże!
Zacznijmy od valeriany, bo właśnie tak nazywają to zielsko Włosi.
Valerianella locusta, valerianella olitoria - roszpunka warzywna, roszponka warzywna, roszpunka jadalna, po francusku - la mâche, po angielsku - lamb's lettuce czy też corn salad  : a wszysto tyczy się gatunku rośliny jednorocznej lub dwuletniej, należącej do rodziny kozłkowatych. Drobne listki o łopatkowatym kształcie zbierają się w rozetę i świetnie prezentują się na talerzu.
Ponadto roszpunka jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym : stanowi źródło związków mineralnych żelaza, dostarcza naszemu organizmowi witaminy A i C , a dodatkowo ma w sobie olejki eteryczne.
Pestki dyni to też samo zdrowie, a kilka plasterków boczku czy bekonu nikogo nie zabiło!

Chyba już wszystkich rozgrzeszyłam....

Potrzebne składniki:



- 1 opakowanie roszpunki
- około 10-15 dkg. boczku lub bekonu
- duża garść mrożonych malin
- garść pestek z dyni (wyłuskanych)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu balsamicznego lub zwykłego octu winnego
- 1 łyżka gęstego syropu malinowego
- pieprz, sól



Przygotowanie :

Boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie na grubsze paski (wstążki) i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Po 1 minucie dosypujemy garść pestek z dyni i wszystko prażymy na złoty kolor (uwaga! pestki mogą skakać i wtedy najlepiej zmniejszyć gaz lub zakończyć prażenie).
W między czasie płuczemy i osuszamy roszpunkę, wyjmujemy maliny z zamrażarki i przygotowujemy sos winno-malinowy.
Do miseczki wlewamy oliwę, ocet, syrop, doprawiamy pieprzem i bardzo delikatnie solą, a na sam koniec kruszymy kilka malin i całość mieszamy.
Na talerze wykładamy porcję roszponki, na nią łyżkę ciepłego jeszcze boczku z dynią, a na sam koniec kilka malin w całości.

 Sos najlepiej podawać osobno, w sosjerce lub małych miseczkach.
Takie sałatki najlepiej serwować indywidualnie (tzn. dla każdego biesiadnika porcja na talerzu lub w miseczce), a jeśli nie znamy dokładnej liczby gości, dobrze jest przygotować większą ilość składników i na poczekaniu przygotować świeżą porcję, ze skwierczącym jeszcze boczkiem.
Sałatka z roszponki to idealna przystawka jak i dodatek do grillowanych mięs czy ryb.



Smacznego,
SWS




0 komentarze:

 

Kto jest z nami...