Witam serdecznie w piękny, niedzielny poranek - mamy 21 lutego 2010 roku!
Jak to na weekend przystało, mówiąc - poranek - mam na myśli godzinę 12.00 : bo jak niedziela, to śniadanko tak świtkiem koło południa !
A jest po czym odsypiać!!!
Nasz wspaniały Adam zdobył wczoraj, w pięknym stylu, drugi srebrny medal olimpijski : ale ON leciał!
Cieszy się cała Polska, cieszy się też Suma wszystkich Smaków i właśnie z tej okazji zaprasza na uroczyste Śniadanie Mistrza!
Wiemy, że Adam Małysz jest fanem bananów, ale mamy nadzieję, że nasze grzanki też schrupałby z przyjemnością, o ile tylko dieta na to pozwoli (ale po tak pięknych skokach z pewnością mógłby liczyć na dyspensę:).
Specjalnie dla Małysza, do cynamonowych grzanek podałam banana w imbirowym karmelu : jak świętować, to pełną gębą!
Uwaga ! Będzie słodko...
Potrzebne składniki :
-2 jajka
-1/4 szklanki zimnego mleka
-1 łyżeczkę mielonego cynamonu
-1 łyżkę cukru (ciemny lub zwykły kryształ)
-1/2 łyżeczki cukru waniliowego lub kropelka olejku
-około 8 kromek chleba (ja użyłam wieloziarnistego, może być tostowy lub zwykły chleb pszenno-żytni)
Proponowane dodatki :
(do wyboru, do koloru - proponujemy wybrać maksymalnie 2, żeby nie przedobrzyć)
-cukier puder
-owoce z syropu lub np. rozmrożone maliny
-serek homogenizowany
-jogurt naturalny
-banan w karmelu
Przygotowanie :
Jajka wbijamy do głębokiego
talerza, ubijamy widelcem, dolewamy do nich mleko i dosypujemy cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, kromki chleba moczymy z obu stron w masie jajecznej
talerza, ubijamy widelcem, dolewamy do nich mleko i dosypujemy cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, kromki chleba moczymy z obu stron w masie jajecznej
Jeżeli ktoś chciałby zjeść bardziej dietetycznie, proponuję grzanki wyłożyć na suchą, teflonową patelnię, przystosowaną do beztłuszczowego smażenia.Grzanki smażymy z obu stron na złoty kolor!
Ja podałam do nich maliny i cukier puder, a do drugiej partii : banany w imbirowym karmelu, ale o tym napiszę w kolejnym poście !
Życzę smacznego wszystkim czytelnikom i oczywiście kibicom, którzy do końca wierzyli w Orła z Wisły!
7 komentarze:
MZ! to miałyśmy mistrzowskie śniadania! Cynamonowe grzanki, jajecznica... pycha!
A dodam tak na marginesie, że takie właśnie grzanki, to typowy deser w Portugalii na święta Bożego Narodzenia. Nazywają się rabanadas, albo fatias douradas - czyli złote kromeczki. Przygotowuje się je w bardzo podobny sposób - z mleka, jajek, cynamonu. Jedyna różnica, to używa się podsuszonego chleba. Są pyszne! Aż zapachniało cynamonem!
i zapomniałam dodać! Rabanadas można moczyć w winie czerwonym, zamiast mleka. Stają się wtedy głęboko czerwone i smak mają bardzo wyrazisty! Wersja z winem dobra jest na deser! Uwielbiam te złote kromeczki!
Oj mistrzem to jest ktoś, kto to wymyślił. Koniecznie muszę wypróbować.
O, dobrze wiedzieć, że coś takiego to portugalski deser!
Muszę wypróbować wersję z winem, brzmi super!
banan w karmelu..
grzanki w cynamonie..
tyle pyszności na śniadanie? taki dzień musi byc cudny.
Rety , te grzanki muszą być niesamowite. Ale mi się na nie ochota zrobiła.
U mnie śniadania są zawsze bardzo wcześne. W weekendy poranne (ale na prawde poranne - 8-9 godzina).
Mimo to bardzo lubię śniadaniować. Spokojnie pałaszować owsiankę i pić czarną kawkę ;)
Ja też jadam owsiankę, tak w ciągu tygodnia, ale niedziela to co innego, a w dodatku Mistrzowska !
Prześlij komentarz