Przedwczoraj, świtkiem koło południa, serwowaliśmy śniadanie Mistrza, a na stole królowały przygotowane specjalnie na tę okazję cynamonowe grzanki (portugalskie rabanadas czy fatias douradas) i bananki w imbirowym karmelu.
Ale ostrzegamy : takie śniadania dobrze robią wyłącznie wtedy, gdy podajemy je od święta!
Małyszowego banana w bułce pamięta chyba cała Polska, ale Suma Wszystkich Smaków chciała stworzyć jakąś bardziej uroczystą wariację tego dania, stąd też cynamonowe fatias douradas i banany w ciemnym, imbirowym karmelu.
O dobroczynnych właściwościach imbiru, którego smak od kilku lat znany jest coraz szerszej grupie rodaków, przeczytamy tutaj - "klik" : Cudowny imbir.
Przygotowanie tej słodkiej przekąski jest banalnie proste, a smak godny mistrzostwa!
Potrzebne składniki:
-sok z 1 cytryny
-łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru
-1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
-3 banany
-lody (jeśli mamy zamiar podać jako deser)
Przygotowanie (max 7 - 10 minut) :
Banany obieramy i przekrajmy wzdłuż.Wyciśnięty sok z cytryny wlewamy na patelnię i umieszczamy na gazie.
Dosypujemy cukier oraz imbir i chwilkę podgrzewamy, cały czas mieszając, aby cukier zaczął się karmelizować. Po chwili wykładamy banany i smażymy z obu stron, tak aby banany pokrył karmel.
Jeszcze gorące wykładamy na talerz i kropimy sokiem z cytryny, dodatkowo posypujemy tartymi orzechami lub migdałami i gotowe!
Banany, oprócz mistrzowskiego śniadania, idealnie pasują jako deser, podane z gałką orzeźwiających, kwaskowych lodów (np. sorbet cytrynowy), oblane dobrym, mocnym rumem 80 % ;-) tworzą świetną kompozycję pobudzającą zmysły!
Smacznego,
SWS
3 komentarze:
na Twoim talerzu wygląd też godny mistrzostwa
uwielbiam banany
Zawsze kupuję banany a potem zjadam... i za każdym razem myśle oo upieke ciasto albo zrobię deser ech. :( a tutaj zawsze albo same zjem..
prawdziwe czary-mary! aż ślinka cieknie :)
Prześlij komentarz