Co Wy to, by zrobić mały kurs mięsa wołowego? Zawód rzeźnika ponoć dobrze płatny!
Wątpliwości miałam zawsze, a do tego doszła jeszcze wielojęzyczna terminologia, więc już zupełnie nie mogłam się połapać! Proponuję rozebrać więc krówkę na części w wielu językach! Czyż nie jesteśmy kucharkami po filologiach? Ale zapraszam wszystkich do zabawy - nie tylko lingwistów! Wy wpisujecie w komentarzach, a ja nanoszę w odpowiednich kolorach!Do dzieła:oto nasza krówka po polsku, portugalsku, hiszpańsku, francusku, angielsku
1. karkówka,Wątpliwości miałam zawsze, a do tego doszła jeszcze wielojęzyczna terminologia, więc już zupełnie nie mogłam się połapać! Proponuję rozebrać więc krówkę na części w wielu językach! Czyż nie jesteśmy kucharkami po filologiach? Ale zapraszam wszystkich do zabawy - nie tylko lingwistów! Wy wpisujecie w komentarzach, a ja nanoszę w odpowiednich kolorach!Do dzieła:oto nasza krówka po polsku, portugalsku, hiszpańsku, francusku, angielsku
2. żeberka i szponder,
3. mostek,
4. rozbratel,
5. antrykot,
6. ligawa,
7. polędwica, lombo, solomillo, filet, sirloin,
8. żeberka i łata,
9. łata,
10. łopatka,
11. udziec,
12. pachwina,
13. rumsztyk,
14. pręga,
15. ligawa,
16. ogon,
et voila.. la vache qui rit
Jak dobrze pójdzie to i świnkę ubijemy później!
3 komentarze:
Świetny pomysł, Bonne idee, good idea, una buena idea !!!!!!
Muszę troszkę poszperać i namówić kilka osób do współpracy ;)
Hasta luego
si tienes un poquito de tiempo visita mi pagina
http://the_best_of_rock.260mb.com/
hola, no tengo tiempo...
ups!chyba mamy problem ze spamem!Moze bedzie trzeba wprowadzic moderowanie komentarzy? co Ty na to MZ?buziak
Prześlij komentarz