Suma Wszystkich Smaków

4 stycznia 2009

Dietetycznie i oszczędnie, czyli po świętach...

Witam po Świętach!!

Jak widać nie tylko w Polsce mamy tak obfite i sycące menu.
Co do diet, to z pewnością jedna najprostsza się sprawdzi : umiarkowanie i lekka głodówka. W ten sposób zaoszczędzimy troszkę gotówki, a i fizycznie z pewnością poczujemy się lepiej.
Może na kilka dni zrezygnować ze słodkości, tłustej wędlinki, a pszenne pieczywo zastąpić ciemnym, a w momentach kryzysu popijać wodę niegazowaną i tak do następnej, karnawałowej posiadówki :0)

A propos niestrawności, z domowych sposobów wiem, że po przejedzeniu warto wypić szklankę ciepłej, gotowanej wody lub miętową herbatkę (raczej znany sposób, ale w dobie rozwiniętej farmakologii troszkę zapomniane). Po obfitym posiłku warto też zrobić sobie małą sjestę, ale o tym Portugalczycy i Hiszpanie wiedzą chyba najlepiej.

A co do przepisów, to proponuję mięso zastąpić rybką, najlepiej przygotowaną na parze lub w piekarniku.
Serdecznie polecam pstrągi (takie z pewnego, górskiego źródła).

Pstrąg z piekarnika (pieczony w folii)

Co przygotować?

-patroszone pstrągi

-masło (do każdego pstrąga 1 łyżka masła, wkładamy je do środka wypatroszonej, naciętej wzdłuż ryby tzw. kieszonka)

-pietruszka zielona siekana (postępujemy z nią podobnie jak z masłem)

-siekany czosnek (również do wnętrza pstrąga)

-przyprawa do ryb lub klasycznie sól i pieprz

Jak to przygotować ?

Pstrągi napełnione masełkiem, pietruszką i czosnkiem zawinąć w folię aluminiową i umieścić w nagrzanym piekarniku ok 180 C, a po ok 20 min. rybki otworzyć (uchylić folię) tak, aby miały szansę się przyrumienić

Całe przygotowanie trwa ok 50 min, proszę tylko wybrać ładne rybki - może będzie łatwiej niż z pomidorkami ? :O)

Smacznego

SWS

0 komentarze:

 

Kto jest z nami...