Suma Wszystkich Smaków

23 stycznia 2009

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki:

- Ryż paraboiled - 2 torebki plastikowe
- papryka konserwowa w kostke, mały słoik, lub swieża (można pomieszać kolory, będzie ciekawiej)
- por 1 szt.
- cebulka zielona/szczypiorek
- ewentualnie pomidor
- tuńczyk w oliwie - 1 puszka
- kukurydza konserwowa - 1 puszka
- oliwa 3 lyzki + -
- ocet winny ok 3 lyżki do smaku /dla osób nietolerujących octu – sok z cytryny/
- przyprawy : pieprz, papryka ostra, słodka, oregano, można dodać kilka kropel tabasco

Sposób przygotowania:

Ryż gotować wg. przepisu ok. 18 min /jeżeli chcemy uwyskać żółciutki ryż, podobnie jak do paelli, do gotowania dodajemy kurkumę/

Ostudzić ryż, dodać oliwę, ocet, przyprawy, tuńczyka = wymieszać, następnie dodajemy pokrojony por, kukurydzę, paprykę, itd

Wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 25 min.

Przed podaniem skontrolować smak, ew. cos dodać.

Polecam :))

0 komentarze:

 

Kto jest z nami...