Składniki:
- Ryż paraboiled - 2 torebki plastikowe
- papryka konserwowa w kostke, mały słoik, lub swieża (można pomieszać kolory, będzie ciekawiej)
- por 1 szt.
- cebulka zielona/szczypiorek
- ewentualnie pomidor
- tuńczyk w oliwie - 1 puszka
- kukurydza konserwowa - 1 puszka
- oliwa 3 lyzki + -
- ocet winny ok 3 lyżki do smaku /dla osób nietolerujących octu – sok z cytryny/
- przyprawy : pieprz, papryka ostra, słodka, oregano, można dodać kilka kropel tabasco
Sposób przygotowania:
Ryż gotować wg. przepisu ok. 18 min /jeżeli chcemy uwyskać żółciutki ryż, podobnie jak do paelli, do gotowania dodajemy kurkumę/
Ostudzić ryż, dodać oliwę, ocet, przyprawy, tuńczyka = wymieszać, następnie dodajemy pokrojony por, kukurydzę, paprykę, itd
Wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 25 min.
Przed podaniem skontrolować smak, ew. cos dodać.
Polecam :))
23 stycznia 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz