Suma Wszystkich Smaków

27 stycznia 2009

SZPINAKOWA SAŁATKA


O dobroczynnych wlasciwosciach szpinaku chyba pamietamy jeszcze z przedszkola :)
Wielu znajomym osobom szpinak kojarzy sie z zielona, troche zgnita papka!
Ale uwaga, do salatki uzyjemy swieze liscie szpinaku i beda one smakowac podobnie jak zielona salata, a ile w nim zelaza i innych witami, bo skoro na surowo, to jeszcze zdrowiej!!!
Pomysl na ta salatke zaczerpnelam wprost z jednej z krakowskich barow irlandzkich, ale wprowadzilam kilka modyfikacji, uzywajac produktow, ktore szczegolnie milo dzialaja na moje podniebienie, wiec przepis nie bedzie plagiatem.

No to idziemy na plac targowy i jezeli to mozliwe(a sprzedawca nie utrudni nam zakupu, jak w przypadku pomidorkow i pozwoli pomarudzic), wybieramy polski szpinak, a najlatwiej kupic go jesienia i wiosna, zima najczesciej natrafimy na sprowadzany z hiszpani, no ale trudno, bo salatka jest tego warta.

Lista potrzebnych skladnikow :

-szpinak lisciasty
-papryka swieza (jezeli takiej nie dostaniemy, mozemy uzyc marynowanej)
-pieczarki surowe (jezli ktos mialby jakies watpliwosci co do spozywania surowych pieczarek /zapewniam, ze tak sie robi i sa bardzo smaczne/ to proponuje je lekko podsmazyc na masle lub oliwie)
-bekon, boczek lub szynka do podsmazenia na patelni (jesli bedzie to boczek lub bekon, na patelnie nie dodajemy juz tluszczu, poniewaz wytopi sie z wedliny)
-serek plesniowy (ja lubie wyraziste, ostre smaki, wiec polecam ser z niebieska plesnia DANABLU, moze byc Lazur, a jezeli ktos nie toleruje plesni to jakis inny ser wg.uznania, ale salatka oczywiscie zmieni wtedy swoj charakter)
-avocado (nie jest obowiazkowe)
-pomidor
-cebula, najlepiej czerwona
-czosnek
-ocet winny lub cebula
-oliwa
-pieprz, sol, cukier
-ewentualnie slodki sos chili i grzanki jako dodatek

Jak sie zabrac do roboty ?

Szpinak myjemy i osuszamy, jezeli liscie sa dorodne, to rwiemy je na mniejsze (jak salate).
Serek kroimy lub kruszymy na czastki; papryke kroimy w kostke lub paseczki; cebule siekamy w drobna kosteczke lub platki; pomidory i avocado kroimy w czastki, a pieczarki siekamy tradycyjnie(wg. wlasnego wzoru, ja siekam w cienkie plasterki razem z oczyszczona nozka).
Boczek lub inna wedline kroimy na paski i podsmazamy dosc mocno na patelni (te czynnosc wykonujemy na koncu, aby salatka zostala podana na stol kiedy boczek jest jeszcze cieply!!).

Salatke mozemy przygotowac w jednej misce lub polmisku dla kilku osob, lub od razu przygotowac porcje dla kazdego z osobna (wtedy do kazdej miseczki wrzucamy kolejno te same skladniki, jest to o wiele bardziej efektowne i ja staram sie ja wlasnie tak podawac).
Do kazdej miseczki wrzucamy liscie szpinaku, pomidory, cebulke, lekko mieszamu, dodajemy papryke, pieczarki, avocado (avocado tez mozemy zostawic na wierzch, do ozdoby),lekko mieszamy, posypujemy kazda porcje pokruszonym serem plesniowym, i czekamy do momentu, gdy boczek sie przypiecze.
Goracy boczek nakladamy na gorna warstwe salatki(w ten sposob ser lekko sie przytopi),posypujemy posiekanym czosnkiem (jezeli odpowiada nam oczywiscie jego won), kropimy oliwa i octem winnym (lub cytryna), doprawiamy sola, pieprzem i cukrem.
Jezeli chcemy zeby salatka byla bardziej sycaca do kazdej porcji dosypujemy garstke grzanek.
Mozemy podac na stol slodki sos chili dla milosnikow dodatkowych atrakcji(to wersja "fool wypas").
Salatka swietnie smakuje zarowno do wina jak i piwka.

Smacznego.

2 komentarze:

Ariadna pisze...

Szpinak jest pryszny! tez sie nim zajadam! juz w krotce podam przepis na tzw. esparregado...

PS.oplakuje strate mojego aparatu fotograficznego, a moj telefon robi zdjecia wrecz okropne...musze szybko sobie sprawic nowy, by fotografowac kulinarne (i nie tylko) eksperymenty! poki co wybaczcie!!!

MZ pisze...

Ja teraz dopiero dokonczylam przepis, a polskie znaki wprowadze w nastepnej wolnej chwili,
a z aparatem bieda , rozumiem strate

POZDRAWIAM ARIADNO.

 

Kto jest z nami...