Suma Wszystkich Smaków

20 lutego 2011

CZEKOLADOWE CUPCAKE Z MASĄ OWOCOWĄ...

...czyli ciąg dalszy American Dream.



O cupcakach dużo już pisałam (tu i tam), a skoro czas na czekoladowy weekend, to postanowiłam upiec ciemne babeczki, a do nich kolorowe kremy owocowe i przybranie! Zapraszam na bardzo optymistyczną, czekoladową niedzielę!

Potrzebne składniki:
(na ok. 12 sztuk)

- 1 szklanka mąki (o pojemności ok.250 ml)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 30 g ciemnej czekolady (60% kakao)
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 większe jajko

Masa 1:

- 250 ml śmietanki 30-36%
- 1 listek żelatyny
- czerwony barwnik spożywczy lub 4 mrożone maliny

Masa 2:

- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru (więcej lub mniej, wg smaku)
- sok z 1/4 cytryny
- żółty barwnik spożywczy lub likier cytrynowy (1 łyżeczka)
*dodatkowo: owoce, czekolada, koraliki cukrowe do dekoracji

Przygotowanie:


Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Masło wrzucamy do miski i rozpuszczamy na parze z dodatkiem 30 g czekolady (najłatwiej zrobić to w ten sposób: w garnku zagotować wodę i na garnek położyć miskę, a w niej masło i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia). Mleko łączymy z rozbełtanym jajkiem. Do miski z rozpuszczoną masą maślano-czekoladową stopniowo wlewamy mleko z jakiem, a na samym końcu przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy rózgi lub miksera (na wolnych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, muffinkową blachę wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem na 3/4 wysokości bibułek. Pieczemy 20-25 minut, przed wyjęciem z pieca sprawdzamy stan ciasta przy pomocy drewnianego patyczka lub wykałaczki. Studzimy na desce lub kratce, a po wystudzeniu dekorujemy kremem maślanym lub bitą śmietaną (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego).

Masa 1:


Listek żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez około 4 minuty, 50 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku i kiedy jest już gorąca, zdejmujemy z ognia, rozpuszczamy w niej namoczone listki żelatyny i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę studzimy i łączymy z resztą zimnej śmietanki. Całość miksujemy, a pod koniec dodajemy barwnik lub/i rozgniecione maliny. Na sam koniec dodajemy cukier i jeszcze chwile mieszamy na niższych obrotach.

Masa 2:


Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy żółtko (najlepiej umieścić żółtko na siteczku i włożyć na 2 min. do wrzątku, wtedy nie jest surowe), cukier puder i dalej ucieramy. Na samym końcu dolewamy sok z cytryny, kilka kropelek barwnika lub/i łyżeczkę likieru.

Teraz wystarczy tylko uruchomić naszą wyobraźnię... 


Smacznego,
SWS

11 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Kolor-kwiatek-truskawka-WIOSNA. Czekolada. Cupcake. Oooo!

Ewam pisze...

Och jakie piekne,kolorowe...

Karmel-itka pisze...

jak z bajki!
śliczne.

Mihrunnisa pisze...

Te z truskawą wyglądają pysznie :) pozdrawiam

Arvén pisze...

Piękne te Twoje babeczki - ale jednego nie wybaczę. No jak można o tej porze roku serwować takie cudowne truskawki??

aga pisze...

ach, jakie sliczne babeczki:)

Lekka pisze...

Jak radośnie, jak kolorowo! Może te truskawki przywołają wiosnę? Dołożyłam garstkę swoich do apelu o ciepło.:)
Serdeczności!

asieja pisze...

cudnie kolorowa ta czekoladowa niedziela.

atina pisze...

nie mogę sie napatrzeć na te babeczki! Wyglądają cudownie i tak kolorowo:) Od razu przeniosłam się w okres letni, bo te kolory, dekoracje .. :) Wspaniała propozycja:) Bardzo dziękuję za udział w czekoweekendzie:) Pozdrawiam serdecznie!

Weroniko pisze...

Jakie pozytywne kolory, a za tek krem zgodzę się tydzień ciężkiej pracy, tylko proszę o trochę tego kremu. Proooooszę.

MZ pisze...

Dziękuję Wam za komentarze, niektórych witamy po raz pierwszy na Sumie.
Te truskawki są ładne, ale nie takie dobre jak nasze, polskie...
pozdrawiam,
SWS

 

Kto jest z nami...