...czyli ciąg dalszy American Dream.
O cupcakach dużo już pisałam (tu i tam), a skoro czas na czekoladowy weekend, to postanowiłam upiec ciemne babeczki, a do nich kolorowe kremy owocowe i przybranie! Zapraszam na bardzo optymistyczną, czekoladową niedzielę!
Potrzebne składniki:
(na ok. 12 sztuk)
- 1 szklanka mąki (o pojemności ok.250 ml)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 30 g ciemnej czekolady (60% kakao)
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 większe jajko
Masa 1:
- 250 ml śmietanki 30-36%
- 1 listek żelatyny
- czerwony barwnik spożywczy lub 4 mrożone maliny
Masa 2:
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru (więcej lub mniej, wg smaku)
- sok z 1/4 cytryny
- żółty barwnik spożywczy lub likier cytrynowy (1 łyżeczka)
*dodatkowo: owoce, czekolada, koraliki cukrowe do dekoracji
*dodatkowo: owoce, czekolada, koraliki cukrowe do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Masło wrzucamy do miski i rozpuszczamy na parze z dodatkiem 30 g czekolady (najłatwiej zrobić to w ten sposób: w garnku zagotować wodę i na garnek położyć miskę, a w niej masło i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia). Mleko łączymy z rozbełtanym jajkiem. Do miski z rozpuszczoną masą maślano-czekoladową stopniowo wlewamy mleko z jakiem, a na samym końcu przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy rózgi lub miksera (na wolnych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, muffinkową blachę wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem na 3/4 wysokości bibułek. Pieczemy 20-25 minut, przed wyjęciem z pieca sprawdzamy stan ciasta przy pomocy drewnianego patyczka lub wykałaczki. Studzimy na desce lub kratce, a po wystudzeniu dekorujemy kremem maślanym lub bitą śmietaną (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego).
Masa 1:
Listek żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez około 4 minuty, 50 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku i kiedy jest już gorąca, zdejmujemy z ognia, rozpuszczamy w niej namoczone listki żelatyny i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę studzimy i łączymy z resztą zimnej śmietanki. Całość miksujemy, a pod koniec dodajemy barwnik lub/i rozgniecione maliny. Na sam koniec dodajemy cukier i jeszcze chwile mieszamy na niższych obrotach.
Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy żółtko (najlepiej umieścić żółtko na siteczku i włożyć na 2 min. do wrzątku, wtedy nie jest surowe), cukier puder i dalej ucieramy. Na samym końcu dolewamy sok z cytryny, kilka kropelek barwnika lub/i łyżeczkę likieru.
Masa 2:
Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy żółtko (najlepiej umieścić żółtko na siteczku i włożyć na 2 min. do wrzątku, wtedy nie jest surowe), cukier puder i dalej ucieramy. Na samym końcu dolewamy sok z cytryny, kilka kropelek barwnika lub/i łyżeczkę likieru.
Teraz wystarczy tylko uruchomić naszą wyobraźnię...
Smacznego,
SWS
11 komentarze:
Kolor-kwiatek-truskawka-WIOSNA. Czekolada. Cupcake. Oooo!
Och jakie piekne,kolorowe...
jak z bajki!
śliczne.
Te z truskawą wyglądają pysznie :) pozdrawiam
Piękne te Twoje babeczki - ale jednego nie wybaczę. No jak można o tej porze roku serwować takie cudowne truskawki??
ach, jakie sliczne babeczki:)
Jak radośnie, jak kolorowo! Może te truskawki przywołają wiosnę? Dołożyłam garstkę swoich do apelu o ciepło.:)
Serdeczności!
cudnie kolorowa ta czekoladowa niedziela.
nie mogę sie napatrzeć na te babeczki! Wyglądają cudownie i tak kolorowo:) Od razu przeniosłam się w okres letni, bo te kolory, dekoracje .. :) Wspaniała propozycja:) Bardzo dziękuję za udział w czekoweekendzie:) Pozdrawiam serdecznie!
Jakie pozytywne kolory, a za tek krem zgodzę się tydzień ciężkiej pracy, tylko proszę o trochę tego kremu. Proooooszę.
Dziękuję Wam za komentarze, niektórych witamy po raz pierwszy na Sumie.
Te truskawki są ładne, ale nie takie dobre jak nasze, polskie...
pozdrawiam,
SWS
Prześlij komentarz