Suma Wszystkich Smaków

11 listopada 2008

Jesienna Dynia


Witam serdecznie, mamy piękny, jesienny dzień.
Jakiś czas temu zebrałam letnie plony, długo oczekiwane dynie, z lac. Cucurbita.
Ten piękny owoc, a raczej warzywo z rodziny dyniowatych, jest podobno jedną z najstarszych roślin znanych na ziemi, a niektóre jej odmiany były uprawiane już 10 tysięcy lat temu przez Peruwiańczyków!!!
A w tamtych rejonach kuli ziemskiej, z tego co wiem, starają się jeść dobrze i tanio, a to dość cenna informacja w dobie kryzysu którym nas straszą media!! Zaraz postaram sie dojść do tego, co dobrego mieści się w tej złotej kuli, która poniekąd była niegdyś bardzo pomocna w seansach spirytystycznych, a nawet stosowano ją do celów leczniczych.
Ameryki więc nie odkryjemy, ale postaram się przekonać wszystkich niedowiarków i tych jeszcze niepoinformowanych, o wartości tej pięknej, okazałej, płożącej się w finezyjny sposób rośliny.
Okazuje się, że dynia jest źródłem węglowodanów, białka, tłuszczu, pektyn, kwasów organicznych, B-karotenu oraz ważnych witamin: C, B1, B2, B6, PP. Jest bardzo ceniona w żywieniu dzieci; można z niej przygotować cudowne papki i kleiki o jakże zachęcającym kolorze !!
Ponadto składniki w niej zawarte wspomagają zachowanie równowagi zasadowo-kwasowej w organiźmie.
Pestek dyni nie wyrzucamy !!! Zawierają bowiem cynk i lecytynę, które poprawiają pracę mózgu (każdego dnia byłoby fajnie schrupać garstkę tych nasion w zastępstwie chipsów i obserwować efekty :)) !!
Jak zdążyłam zauważyć i doczytać, dynia jest dość sycąca, a zawiera stosunkowo mało kalorii (28 kcal w 100 g miąższu) !!!!
Zapraszam zatem do wyhodowania, a w tym sezonie to już raczej jedynie nabycia choć jednego okazu Cucurbita , bo można z niego przygotować wiele smacznych i nowoczesnych dań.
Ja postaram się zaproponować kilka szybkich, zdrowych i apetycznych sposobów podania.  Dyniowe przepisy będą pojawiały się co jakiś czas na naszym blogu, serdecznie zapraszamy do śledzenia naszych poczynań (nie tylko tych dyniowych :)).





2 komentarze:

Ariadna pisze...

a jak wyhodować takie piękne okazy?

na małym balkoniku uda się? :)

MZ pisze...

Dynia co prawda nie ma dużych wymagań
co do gleby i jak widać, świetnie rośnie w bocheńskim ogródku, niemniej jednak jest rośliną płożącą i potrzebuje więcej miejsca...
Rośliny dyniowate ogólnie lubią dużo pić i wygrzewać się na słoneczku, więc na mały balkonik polecam jej odmiany ozdobne

powodzenia!!!

 

Kto jest z nami...