Suma Wszystkich Smaków

12 listopada 2008

BURACZANY SOK


Tym razem proponuję zmienić warzywo i przeskoczę prosto z dyni na buraka czerwonego, delikatna odmiana barwy i gabarytu, ale zdrowie i dobra cena pozostaną wspólnym mianownikiem tych roślin (pamiętajmy, że kryzys może nadejść w każdej chwili : !!).
Historia buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości - Afrodyta zawdzięczała im swą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. W Polsce jadano buraki na dworze króla Władysława Jagiełły.
W Polsce burak (to warzywko oczywiście) kojarzy się głównie z barszczem i ćwikłą. I to oczywiście wchodzi w skład naszych pysznych, sztandarowych dań.


Ale teraz historia będzie mniej istotna;
Zastanówmy się raczej jakie dobra kryje w sobie ten buraczany korzeń, a jest ich kilka...
Burak dostarcza :białko, cukry, witaminy C i B, kwas foliowy, karoten, mikro- i makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, żelazo), betaninę - barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne.
Betanina w nim zawarta zwiększa odporność organizmu; substancjie pektynowe ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach; zawarta w nim witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek;
Potrawy z buraka wskazane są przy anemii i nerwicy.
No i ile taki burak potrafi !!!!

Ja natomiast, na sezon jesienno-zimowy i nie tylko, chciałabym serdecznie polecić regularne popijanie kiszu buraczanego. Najlepiej pić go rano i wieczorem, można przegryzać jabłkiem, podobno lepiej smakuje, a i usuwanie toksyn z organizmu będzie ułatwione (to najnowsza obserwacja znajomych konsumentów:).
Stwierdzono, i to już dość dawno, że częste picie kwasu buraczanego pomaga w leczeniu anemii, zaparć, depresji, nadciśnienia.
Jest jednak jedno małe ALE, burakom powinni powiedzieć NIE cukrzycy !!!

A teraz szybciutko powiem jak przygotować taki kiszony soczek :

Będziemy potrzebować :

- 3 buraki (podobno najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm i odmiana dlugich buraków)

- Ok. 2 l letniej, przegotowanej wody

- 1 ząbek czosnku

- 1 kromeczka czerstwego chleba

- naczynie gliniane lub słoik


Jak to zrobić ?

Nic trudnego, obrane, pokrojone na plastry surowe buraki wrzucamy do odpowiednio dużego naczynia, wrzucamy czosnek i kromkę chleba, a na koniec zalewamy letnią wodą;
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3-5 dni (podobnie jak z ogórkami małosolnymi), jeżeli sok już się kisi, wyjmujemy chleb i albo "dokiszamy" w ciepłym miejscu 1 dzień, a jeżeli smak nam odpowiada przecedzamy i zlewamy do naczynia, w którym będziemy przechowywać ukiszony sok (teraz już w lodówce!!).
Staramy się pić regularnie :)

Życzę zdrówka !!!!!!

SWS


5 komentarze:

Ariadna pisze...

MZ!dziekuje za ten przepis!w Portugalii burak nie jest tak popularny jak w Polsce, ale zamierzam go rozslawic :) ostatnio nawet udalo mi sie tu zrobic barszcz po ukrainsku (klasyk w moim rodzinnym domu, szczegolnie moj Tata jest specjalista!)! Podpytam jeszcze Tate i wstawie przepis na najlepszy barszcz po ukrainsku na swiecie!Mysle, ze bedzie to swietna okazja na wyprobowanie tez soku z buraka!!!

srogi5 pisze...

Sok piłem i uratował mnie przed kryzysem.
Polecam picie soku z buraków, szczególnie w bardzo dużych ilościach...można mieszać z jeszce większą ilością alkoholu o zabarwieniu bezbarwnym. :-S

Kamil pisze...

witam, wlasnie zrobilem sok zgodnie z Twoim przepisem... mam nadzieje, ze wyjdzie smacznie i zdrowo
mam tylko jedno pytanko... Napisales/as ze " pokrojone na plastry surowe buraki wrzucamy do odpowiednio dużego naczynia"
to naczynie powinno byc szczelnie zamkniete, czy wrecz przeciwnie... otwarte? nie znam sie na tym zupelnie, wiec bede wdzieczny za pomoc :)
pozdrawiam

MZ pisze...

Witam serdecznie!

Naczynie nie powinno być szczelnie zamknięte, proponuję nakryć je gazą lub niezbyt szczelną pokrywką.
Uwaga! Jeżeli sok przygotowujemy latem, należy szczególnie uważać na temperaturę! Sok może kisić się o wiele szybciej niż zimą czy jesienią.
Mam nadzieję, że wszystko się uda.
Serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy za kontakt,
SWS

Kamil pisze...

dzięki bardzo za szybka odpowiedz :)
sok przygotowalem i odstawilem wczoraj, wiec biorac pod uwage to co piszesz o temperaturze, to zamiast po 3 dniach, sprawdze juz jutro czy nadaje sie w smaku ;) mam nadzieje, ze bedzie warty czekania :) pozdrawiam

 

Kto jest z nami...