Tak jak obiecałam: ekonomicznie, smacznie i zdrowo!
Ale wracajmy do zadania: krem z dyni...
A oto składniki, które ułatwią nam jego wykonanie:
- 1 duża Cebula
- Czosnek 2 – 3 ząbki
- Dynia – ok 1,5-2 kg
- 1 łyżeczka Oliwy
- 1 łyżka Masła
- Śmietana kwaśna lub w kartoniku 18 %
- Bulion (może być z kostki) ok 1.5 litra
Jak to zrobić?
Cebulę pokroić w kosteczkę, w rondlu rozgrzać masło z łyżeczką oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać przeciśnięty czosnek, podsmażyć przez 2 min.
Dodać dynię obraną i pokrojoną w kostkę, 1 min podsmażyć wszystko, wlać bulion
Gotować ok 30-40 , doprawić pieprzem, chili, zmiksować blenderem;
Podawać z kleksem śmietany (lub śmietanki 18 % z kartonika) , ale dodajemy ją dopiero na talerzu.
à table!
Czas oczekiwania: ok. 50 min.
Uczucie towarzyszące spożyciu: aksamitne podniebienie, niebo w gębie :)
Smacznego,
SWS
PS.Staramy się nie wylizywać talerza, choć żółciutki krem kusi !! :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz