Suma Wszystkich Smaków

12 listopada 2008

KREM Z DYNI

Tak jak obiecałam: ekonomicznie, smacznie i zdrowo!

Rodzinny okaz! Dojrzewający w najlepszych warunkach...

Dyniobranie zakończone! Kiedy ścinałam dorodne dynie, naszedł mnie lekki smutek, bo  długi czas będzie trzeba czekać, aż wyrosną nowe i w ten wyjątkowy sposób ozdobią ogród...
Ale wracajmy do zadania: krem z dyni...


A oto składniki, które ułatwią nam jego wykonanie:

- 1 duża Cebula
- Czosnek 2 – 3 ząbki
- Dynia – ok 1,5-2 kg
- 1 łyżeczka Oliwy
- 1 łyżka Masła
- Śmietana kwaśna lub w kartoniku 18 %
- Bulion (może być z kostki) ok 1.5 litra


Jak to zrobić?


Cebulę pokroić w kosteczkę, w rondlu rozgrzać masło z łyżeczką oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać przeciśnięty czosnek, podsmażyć przez 2 min.
Dodać dynię obraną i pokrojoną w kostkę, 1 min podsmażyć wszystko, wlać bulion
Gotować ok 30-40 , doprawić pieprzem, chili, zmiksować blenderem;
Podawać z kleksem śmietany (lub śmietanki 18 % z kartonika) , ale dodajemy ją dopiero na talerzu.
à table!
Czas oczekiwania: ok. 50 min.
Uczucie towarzyszące spożyciu: aksamitne podniebienie, niebo w gębie :)
Smacznego,
SWS
PS.
Staramy się nie wylizywać talerza, choć żółciutki krem kusi !! :)

0 komentarze:

 

Kto jest z nami...