Suma Wszystkich Smaków

30 stycznia 2012

SALSA MANGO...

...i ryba smakuje inaczej!



Witam serdecznie!
Dzisiaj szybki przepis, który może odmienić smak Waszej piątkowej ryby. Recepturę przekazała mi znajoma Kolumbijka i warto ją zapamiętać, bo potrafi dodać charakteru niejednej potrawie. A o właściwościach "owoców tęczy" i ich pochodzeniu pisałyśmy już we wcześniejszym poście (klik-tutaj). Pamiętajcie, że kupując mango należy zwrócić uwagę na jego miękkość (miękki owoc jest soczysty i bardzo aromatyczny). Jeżeli nie traficie na świeże, dojrzałe owoce, możecie zastąpić je kawałkami mango w zalewie (puszka lub słoik).

Potrzebne składniki:

- 1 dojrzałe, miękkie mango
- kilka gałązek świeżej kolendry 
(świeżą kolendrę można zastąpić suszonymi listkami, ewentualnie zieloną pietruszką)
- 1 szalotka (lub 1/2 mniejszej cebuli)
- 3 łyżki oliwy extra virgen
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- szczypta pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
- szczypta cukru
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Mango obieramy, tniemy na plastry (okrążając dość dużą pestkę) i kroimy na drobniutką kosteczkę. Cebulkę oraz kolendrę również bardzo drobniutko siekamy (możemy to zrobić przy pomocy blendera, ale tak regulując moc, aby nie powstała miazga!). Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dolewamy sok wyciśnięty z połowy limonki/cytryny, oliwę oraz przyprawy, weryfikujemy smak i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Tak przygotowana salsa świetnie pasuje do filetów z tuńczyka, łososia, dorsza itp. Rybę najlepiej usmażyć na oliwie lub upiec w piekarniku, jedynie z dodatkiem grubszej soli i świeżo mielonego pieprzu, a następnie podawać z porcją schłodzonej salsy (najlepiej w małych kokilkach lub obok, na jednym talerzu). Wypróbujcie koniecznie to połączenie.


Smacznego!
SWS

7 komentarze:

Angie pisze...

Super propozycja!

Magda pisze...

Egzotycznie i apetycznie, czyli tak jak lubię!

burczymiwbrzuchu pisze...

No proszę! Co za zbieg okoliczności. Prawie identyczna właśnie czeka w lodówce jako dodatek do dzisiejszego obiadu- krewetek. Pozdrawiam!:)

MZ pisze...

Z krewetkami z pewnością też będzie się świetnie komponowało!
Troszkę egzotyki czasem się przydaje, szczególnie zimą...
Smacznego:)
Pozdrawiamy,
SWS

Escapade Gourmande pisze...

Mango to jeden z moich ulubionych owoców! Chętnie spróbuję tej salsy, gdyż nigdy nie wykorzystywałam tego owocu do wytrawnych przepisów :)

Hania-Kasia pisze...

Wygląda smakowicie. Bardzo lubię mango.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Uwielbiam salsę z mango. Twoja musi być pyszna!
Pozdrawiam:)

 

Kto jest z nami...