Suma Wszystkich Smaków

10 grudnia 2010

SZYBKA TARTA GRUSZKOWA...

... czyli idziemy na łatwiznę, czasem trzeba!


Witam serdecznie!
To taki przedświąteczny wypiek, a potem mały post, żeby zrobić miejsce na późniejsze obżarstwo. W zasadzie pomysł zrodził się z potrzeby chwili, a mianowicie miał na celu wykorzystanie ciasta masa quebrada (inaczej w j.hiszp. nazywana pasta brisa, fr. pâte brisée), które pomyłkowo otworzyłam do przygotowania francuskich kapuśniaczków (oczywiście miałam je przygotować z ciasta francuskiego, a w moje ręce, pomyłkowo, trafiło ciasto na tarty). Nic nie może się zmarnować, więc kiedy już upiekłam kapuśniaczki, piekarnik był nagrzany, a w lodówce leżało otwarte ciasta, nie pozostało mi nic innego jak przygotować tartę. Tylko z czym...I kolejny raz w koszyczku dojrzewały 2 piękne, ogromne gruchy, tak więc tarta gruszkowa, tylko prosta, bo już się wystarczająco narobiłam przy kapuśniakach. I oto cała historia powstania tego banalnego przepisu. Jak wiadomo, od niechcenia, bez większego starania, wychodzi najlepiej! Tarta wyszła wspaniale, a efekt cieszy jeszcze bardziej, bo tak niewiele pracy trzeba było w nią włożyć. Czasem tak trzeba.

Potrzebne składniki:


- 1 opakowanie masa quebrada (pâte brisée)
- 2 duże, soczyste gruszki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki śmietanki 18 lub 30% płynnej
- cukier z prawdziwą wanilią (1 i 1/2 łyżki)
*opcjonalnie polewa czekoladowa

Przygotowanie: 

Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na około  15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją ciastem (dół i boki formy). Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, wkładamy do nagrzanego pieca (200 stopni) i podpiekamy przez ok. 10 minut na delikatnie złoty kolor. W tym czasie myjemy gruszki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry (ok. 3-4 mm grubości, jeżeli gruszki są ładne, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki). Kiedy spód tarty jest już podpieczony, wyciągamy go z pieca i przestudzamy przez kilka minut, a następnie wykładamy na nie pokrojone owoce. Jajka, śmietanę i cukier miksujemy razem przez 3 minutki i wylewamy na tartę. Tak przygotowany placek wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15-17 minut na złoty kolor. Gotowe! Cieniutkie ciasto, chrupiące boki i smak pieczonej gruszki, czyli wszystko to, co tak lubię!


Smacznego,
SWS

6 komentarze:

Amber pisze...

Ja poproszę, nawet jak poszłyście na łatwiznę. Trudno!

aga pisze...

pysznie wyglada, mniam:)

Arvén pisze...

Jak dla mnie najprostsze najlepsze, a w dodatku z moimi ulubionymi owocami ;)

Paula pisze...

zdecydowanie przepyszna :)

Anonimowy pisze...

To moja pierwsza w życiu tarta. Czegoś tak pysznego nie jadłam już dawno! Wspaniała! Pozdrawiam i mam nadzieję że inne przepisy umieszczone tutaj są równie wyśmienite. Magda.

MZ pisze...

Bardzo się cieszę, że się udało i posmakowało! Ta tarta ma tą zaletę, że tak łatwo ją przygotować!
Serdecznie Pozdrawiam,
SWS

 

Kto jest z nami...