Suma Wszystkich Smaków

17 grudnia 2010

CIASTO BANANOWE Z BAKALIAMI...

...czyli Święta pod palmami i coś zamiast tradycyjnego cwibaka.


Witam serdecznie!
Święta coraz bliżej...
Ja tegoroczną Wigilię i Boże Narodzenie spędzę w hiszpańskich klimatach i będą to moje pierwsze Święta poza domem! Ale stół będzie zapełniony, w miarę możliwości oczywiście, polskim jadłem!  Szynki i suszone buraki przywiezione z Polski, suszone grzybki nazbierane w polskich lasach, kapusta kiszona zakupiona w hiszpańskim Lidlu (niemiecka, ale bardzo dobra:), a jeśli ktoś na emigracji miałby problem z kapustą, Ariadna podawała przepis na ekspresowe kiszenie kapuchy, czyli wypróbowany przepis emigrantów (klik-tu). Tak więc barszczyk czerwony z uszkami - obowiązkowo, gotowana kapusta z grzybami i śliwkami, śledziki (jakie? tu jeszcze nie jestem do końca zdecydowana), kompot z suszek, a zamiast tradycyjnego karpia (choć bardzo żałuję, że go tu nie będzie) pojawią się inne rybki (z tym nie ma problemu, jesteśmy 15 km od morza!).
Jeżeli chodzi o ciasta, to postanowiłam, że tym razem tradycyjny keks zastąpię ciastem bananowym, przepis znalazłam jakiś już czas temu na Food Haven i bardzo mi się spodobał (zdążyłam już go wypróbować). W oryginalnym przepisie są tylko orzechy, natomiast ja dodam mieszankę bakaliową (orzechy, migdały, rodzynki, morele, żurawina), będzie to taka hiszpańska wersja cwibaka, w sam raz na świąteczny stół "pod palmami".

Potrzebne składniki:

- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 3 jajka 
- 4 dojrzałe banany (dodałam 450 g obranych bananów)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 330g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mieszanki bakaliowej

Przygotowanie:

jak rosną banany

Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 15 sekund, a następnie dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijamy (już na średnich obrotach), aż masa stanie się puszysta i jednolita. Następnie dodajemy jajka, stopniowo, miksując po dodaniu każdego. Banany rozgniatamy widelcem/miksujemy na purée i stopniowo dodajemy do masy maślanej, cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy posiekane bakalie i delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy do lekko natłuszczonej, silikonowej formy (może to być babka o średnicy 20 cm lub podłużna keksówka; jeżeli używamy formy tradycyjnej, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą). Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do 170°C. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne, aromatyczne i sycące.

na zdjęciu wersja z dodatkiem orzechów i migdałów
 Smacznego,
SWS

5 komentarze:

Misia pisze...

Wygląda wspaniale - cieszę się, że smakowała i że się udała :)

Anonimowy pisze...

Ojejku! Ale fajnie! Jestem pewna, że takie hiszpańskie święta są fajną odmianą od tych tradycyjnych, pełnych śniegu. :)

Karmel-itka pisze...

babka bananowa! i to z bakaliami, o rety... jestem w pełni zadowolona tym przepisem ;]

Arvén pisze...

Pamiętam jak zobaczyłam po raz pierwszy banany i byłam w szoku że rosną tak, no, 'do góry nogami' :P
Lubię wszystkie bananowe ciasta...te z bakaliami szczególnie.

aga pisze...

ciasto wyglada smakowicie:)

 

Kto jest z nami...