Dwa tygodnie minęły jak z bicza strzelił! Plotki, ploteczki, kawki, churrosy, kuchnia i plaża, rybki i wykwintne mięsiwo, winko i cydr, śmiech i wspomnienia, słońce i wiatr: tak w kilku słowach możnaby podsumować nasze hiszpańskie spotkanie jubileuszowe (pozwolimy sobie przypomnieć, że SWS świętuje swoje 2 Urodziny). Dzień za dniem leciał, nawet się nie oglądnełam, a Ariadna już pakowała walizki...
Pozostał ostatni wspólny wieczór i wspaniała kolacja. Akcent hiszpański: pimientos de Padron jako przystawka i danie główne, portugalski klasyk: bacalhau.
O bacalhau - wiernym przyjacielu Portugalczyków, Ariadna zdążyła już wiele opowiedzieć: klik-klik. Podawała też przepis na wspomnianego bacalhau com natas.
Dzisiaj przypomnimy recepturę na dorsza w śmietanie (w wolnym tłumaczeniu), a to prawdopodobnie jeden z około 300 portugalskich sposobów na przygotowanie bacalhau.
Dzisiaj podamy przepis na większą porcję (tak na 6 porcji), z kilkoma modyfikacjami, które są wynikiem naszej ostatniej, wspólnej próby.
Potrzebne składniki:
- 700 gr bacalhau (najlepiej już rozdrobniony na kawałeczki)
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki (możemy też dodać pietruszkę suszoną lub mrożoną)
- 2 cebule pokrojone w piórka
- garść czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 10 dkg startego sera żółtego (do rozpieku)
sos beszamelowy
- ok. 1 litr mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mąki
- pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona)
Zaczynamy od namoczenia bacalhau w wodzie z odrobiną mleka (Hiszpanie nie dodają mleka). Najlepiej przynajmniej na 12 godzin przed planowanym gotowaniem zamoczyć suchą rybę w zimnej wodzie i około 4 razy wymienić tę wodę (tzw. zmiana pieluchy bacalhau). Nasz dorsz powinien się przez ten czas odsolić. Następnie pokrojonego bacalhau wkladamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy jakieś 20 minut.W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy, czyli łączymy masło z mąką, zalewamy mlekiem i doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, ciągle mieszamy do uzyskania gęstej i jednolitej masy (możemy ułatwić sobie sprawę używając blendera lub rózgi). Potem, (albo w tym samym czasie, jeśli mamy pomocnika :) smażymy na oleju ziemniaki pokrojone w kostkę i odsączamy na papierowych ręcznikach. Następnie podsmażamy cebulę, czosnek, ugotowanego i obranego z ości bacalhau´a oraz natkę pietruszki (wszystko na jednej patelni). Gdy całość lekko się zeszkli, wszystkie składniki wrzucamy do garnka z sosem beszamelowym, jeżeli garnek jest zbyt mały, wszystkie składniki stopniowo wykładamy warstwami do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, zalewamy sosem i na samym końcu dokładnie mieszamy. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego pieca (ok. 180 stopni) i pieczemy około 25 minut, a na pięć minut przed wyjęciem posypujemy serem i podpiekamy już tylko od góry.
A! jedna uwaga! nie dodajemy soli do ziemniaków, ani do bacalhau´a, bo ryzykujemy przesoleniem! Pamiętajmy, że ryba sama w sobie już jest słona! Sosu beszamelowego też nie soliłyśmy! Zawsze warto podać przyprawy na stół i wtedy każdy z biesiadników ma możliwość doprawić swoją porcję wedle gustu.
Bom apetite!
Ps.
Ariadno! Dziękujemy za odwiedziny i zapraszamy ponownie. Kolacja pod palmami i widok na Sierra de Crevillente czekają...
Ps.
Ariadno! Dziękujemy za odwiedziny i zapraszamy ponownie. Kolacja pod palmami i widok na Sierra de Crevillente czekają...
A oto, jak wyglądało to w praniu...
w roli głównej: Ariadna, MZ
w pozostałych rolach: WS - ręce
montaż: Ariadna
reżyseria: Ariadna, MZ, WS
miejsce akcji: Elx
muzyka: Mariza: Oiça lá ó senhor vinho
muzyka: Mariza: Oiça lá ó senhor vinho
5 komentarze:
Dziękuję serdecznie za wszystko!Pyszna była nasza kolacja pożegnalna! A filmik to najlepsza pamiątka! Dziękuję za zaproszenie - na pewno wrócę jeszcze Was odwiedzić w malowniczym Elx! :)
Bardzo lubię takie wszelkie zapiekanki! Przypadłoby mi do gustu (i do moich kubków smakowych) :)
Bacalhau mozna przyrzadzac na tysiace sposobow, musze koniecznie sprobowac ten przepis bo bardzo smacznie wyglada.
Brawo za swietny pomysl z wideo z portugalska muzyka w tle.
świetny pomysł na pysznego dorsza :)
Bardzo fajny przepis myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
Prześlij komentarz