Suma Wszystkich Smaków

27 kwietnia 2010

CZEKOLADOWE CIASTO BEZ DODATKU MĄKI...

...czyli kolejny wypiek z pogranicza polskiego murzynka i amerykańskiego brownie, tym razem z dodatkiem skórki pomarańczowej lub w wersji "na ostro" z chilli.


Potrzebne składniki :

- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 150g gorzkiej czekolady (1,5 klasycznej tabliczki)
- skórka z 1 oparzonej pomarańczy (otarta na drobnych oczkach)
- 150g masła
- 200g ciemnego cukru
- 100g mielonych orzechów włoskich lub migdałów
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 kropelki olejku pomarańczowego

Przygotowanie:



Kakao zalewamy wrzącą wodą i energicznie mieszamy przy pomocy rózgi, tak aby powstała jednolita masa. Czekoladę topimy w rondelku z dodatkiem 2 łyżek mleka i dodajemy do masy kakaowej. Kolejno topimy masło i stopniowo dolewamy do czekoladowej masy, dodając cukier, mączkę orzechową/migdałową oraz kolejne żółtka. Wszystko razem miksujemy, a na sam koniec dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Masę czekoladową delikatnie łączymy z pianą, już tylko przy pomocy łyżki (nie miksujemy !). Formę wykładamy papierem pergaminowym. i wylewamy ciasto, które powinno się piec w temp.180 stopni około 50 minut.
Ciasto świetnie smakuje z sosem malinowym przygotowanym ze świeżych lub mrożonych owoców, ale jeżeli chcemy pozostać w ciemnej tonacji można go również podać z gorącą polewą czekoladowo-rumową.
* Pomarańczowe aromaty (olejek, skórka, sok) możemy zastąpić mielonym chilli lub pieprzem cayenne, ale to już tylko dla wybrańców, którzy nie boją się ostrego, a ostatnio  bardzo modnego połączenia czekolady z ostrą papryczką.


Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne, jednym słowem przepyszne !
Smacznego,

SWS

PS.
Przepis, choć lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki pt."Encyklopedia Kucharska. Jak Twórczo gotować?"o której już wspominałam tutaj klik.

5 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

czekoladowe bez mąki jest pyyyyszne, to prawda. :D

asieja pisze...

niesamowicie intensywny ma kolor
i z pewnościa jest takie pysznie czekoladowe:-)

Anonimowy pisze...

Wygląda niesamowicie.
Ten głęboki kolor....
Zakochałam się.

MZ pisze...

Smak jest jeszcze głębszy
Serdecznie polecam !

Dominika Starańska pisze...

W sumie takiego brownie bez dodatku mąki jeszcze nie robiłam i chyba się skuszę przy najbliższej okazji. Jak na ten moment najlepsze brownie wychodzi i smakuje mi z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ więc staram się je robić jak najbardziej czekoladowe.

 

Kto jest z nami...