Witam serdecznie !
Coraz bliżej do Świąt i na specjalne zamówienie mojej Drogiej AK przedstawię kolejny przepis z serii Dinozaur w kuchni :)
Prosto z Brulionu Cioci Tauni, niezapomniany jak widać przepis na babkę piaskową, którą AK pamięta jeszcze z czasów liceum (jakieś 12 lat temu!!!). Rzeczywiście były czasy, kiedy przygotowywałam to ciocine ciasto bardzo często i nawet nie musiałam nagrzewać całego pieca, bo piekłam babkę w prodiżu - z 1.5 porcji składników wychodziła mi olbrzymia baba dla całej rodzinki i znajomych.
Szybko, prosto i w sam raz na Wielkanoc - w roli głównej Babka szybka Natalia !
Potrzebne składniki :
- 1 kostka masła lub margaryny
- 5 całych jaj
- 1 szklanka maki tortowej lub 1 i 1/3
- 1 szklanka lub 2/3 szklanki maki ziemniaczanej (ja dodaję zawsze więcej tortowej)
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 mały proszek do pieczenia (5 płaskich łyżeczek)
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropel olejku cytrynowego lub tylko skorka z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki kakao (jeżeli przygotowujemy 2 kolorowa babę)
Przygotowanie :
Jajka wbijamy do dużej miski, dosypujemy cukier i ucieramy mikserem, po kilku minutach ubijania, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem (tortowa pomieszana z ziemniaczaną). Margarynę topimy w rondelku i gorącą wlewamy stopniowo do masy, mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Jeżeli chcemy mieć 2-kolorowa babę cytrynowo-kakaową, to 2/3 masy doprawiamy skórką cytrynową i sokiem z 1/2 cytryny, a 1/3 (w osobnym naczyniu) mieszamy z kakao na gładka masę.
Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, lub wykładamy pergaminem.
Najpierw wylewamy masę cytrynową, a następnie masę kakaową, i tak powstanie brązowy środek. Możemy wybrać formę klasyczną na babkę lub długą keksówkę, trzeba tylko pamiętać że ciasto powinno sięgać do połowy wysokości foremki, ewentualnie 2/3 (wtedy wyjdzie lekko poza blaszkę).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180 ° przez 40- 45 minut
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem i gotowe.
Wesołego Alleluja !
SWS
1 komentarze:
babka kolorowa:-)
lubię skórkę cytrynową w wypiekach
Prześlij komentarz