Sałatki z ośmiornicy nie może zabraknąć na portugalskim stole. Salada de polvo - bo tak ją zwą tubylcy - jest podawana w restauracjach jako przystawka, a w lecie na ogródkach, jako przekąska do zimnego piwa. Najlepiej smakuje po plaży, w upalny letni wieczór, kiedy niebo robi się głęboko czerwone i wszytko wydaje się piękniejsze. Nawet nasza ośmiornica nabiera wtedy ślicznego wyglągu. To najlepszy moment, by ją wypróbować.
Ośmiorniczkę można też przygotować w domu... O świeżą zwykle jest ciężko, ale kupić ją można w puszce. W Portugalii najlepiej smakują konserwy marki Piteu albo Ramirez, ale na pewno znajdziemy też inne, równie pyszne. Ośmiorniczkę wyciągamy z puszki, mieszamy z drobno posiekaną cebulką i natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, octem i oliwą! To najprostrza wersja... bo co knajpka to inny przepis. Jedni dodają jeszcze korniszonki, cebulkę konserwową, drobno skrojoną papryczkę marynowaną.... Do wyboru do koloru. Powiało latem w ten zimny i deszczowy krakowski dzień.
1 komentarze:
Obrigada,
Gracias,
Voy a preparalo :)
Prześlij komentarz