Suma Wszystkich Smaków

27 października 2009

TARTA GRUSZKOWA...

... z delikatną masą migdałową, przygotowana na idealnie kruchym cieście.

Witam serdecznie !
Ja cały czas próbuję spożytkować mój zapas wspaniałych gruszek.
Tym razem zaproponuję coś bardziej klasycznego, a mianowicie tartę na kruchym spodzie.
Podobno to, czym różni się tarta od ciasta wszyscy ceniący się kucharze powinni wiedzieć, ja powiem krótko i tak na chłopski rozum : tarta jest po prostu płaskim plackiem (bez dodatku drożdży czy piany z białek, dlatego też nie rośnie), najczęściej wyłożonym owocami lub masą, jak to niektórzy określają : tarta, to takie niewyrośnięte ciasto czy też inne określenie na tartę (mniej apetyczne) : ciapowate ciasto pod owocami, itd, itp.
Znalazłam też bardzo skrupulatne wytłumaczenie w języku francuskim na jednym z forów: La différence entre une tarte et un gateau ? : La tarte est une pâte qui ne gonfle pas, qui ne monte pas - donc, pas de blanc en neige, pas de levure, la pâte reste applatie, et on met dessus les ingrédients, salés ou sucrés. Le gâteau, les ingrédients peuvent être mélangés à la pâte et l'on rajoute des oeufs, des blancs d'oeufs battus en neige, de la levure etc..
Tak więc nasza tarta będzie płaskim, ale za to bardzo smakowitym ciastem!
Spód przygotujemy już według znanego, sprawdzonego przepisu na kruche ciasto (patrz szarlotka krucha).

Przypomnę potrzebne składniki 
(mniejsza porcja, idealna na okrągłą formę do tart)

- 35 dkg mąki krupczatki
- 12 dkg masła lub margaryny
- 8 dkg cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego (lub 1 mały)
- skórka z 1/2 cytryny
- 3-4 przelanych wrzątkiem żółtek
Masa migdałowa:

- 100 g masła
- 2-3 jajek (w zależności od wielkości)
- 60 g cukru pudru + 1/2 paczki cukru waniliowego
- 100 g zmielonych migdałów (lub orzechów)
- 1/4 szklanki śmietanki słodkiej 18 procentowej

Jak przygotować kruche ciasto?


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, posługując się nożem siekamy tłuszcz z mąką.
Żółtka wybijamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, dodajemy je do mąki zmieszanej z tłuszczem, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny (możemy również wcisnąć kilka kropel soku z cytryny).
Ciasto zagniatamy na gładką masę (jeżeli klei się zbytnio do rąk dosypujemy mąki).
Formujemy kulkę, wkładamy do pojemnika plastikowego lub woreczka i umieszczamy w lodówce (20 min) lub zamrażarce (10 min).
Kiedy ciasto jest w lodówce, obieramy gruszki (ok 6 szt) i kroimy na połówki, usuwamy gniazdo nasienne, kropimy cytryną.

Następnie przygotowujemy masę migdałową:

Masło zmiksować z żółtkami i cukrem. Następnie dodać mielone migdały,kilka kropel soku z cytryny, wymieszać.
Ubić pianę z 2 białek (z dodatkiem szczypty soli)i delikatnie połączyć z masą migdałową.
Na koniec dolać śmietankę i delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Ciasto wyjąć z lodówki i wygnieść na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładając lekko brzegi (mają być troszkę wyższe), przy pomocy widelca/patyczka dziurawimy ciasto.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy kruche ciasto i podpiekamy na złoty kolor przez ok. 10 min.
Wyjmujemy i przestudzamy spód tarty, następnie wylewamy 1/3 kremu, na to wykładamy połówki gruszek, a na owoce wylewamy resztę masy.
Tartę umieszczamy ponownie w piekarniku na ok.20 min, ostatnie 5 min. podpiekamy od góry (dodatkowo na koniec gruszki możemy posypać cukrem pudrem lub zwykłym kryształem, który ładnie się zrumieni).
I gotowa tarta z gruszkami pokryta masą migdałową.

Smacznego,
SWS

0 komentarze:

 

Kto jest z nami...