Suma Wszystkich Smaków

21 października 2009

Sos Beszamelowy

...czyli kilka słów po francusku.

Witam!!
Dziś o słynnym beszamelu !
Rzekomo, wynalazł go francuski urzędnik, finansista na dworze Ludwika XIV, Louis de Béchameil (1630 - 1703), markiz de Nointel i tak od Jego nazwiska cieszymy się smakiem sauce béchamel (fr. czyt. beszamel).



A oto oryginalny przepis w oryginalnym języku :
Dans une casserole, mettez trois ou quatre pains de beurre, avec un peu de persil, ciboule, échalotes hachées, du sel, du poivre concassé, un peu de muscade, de la farine pour lier la sauce, mouillez de bonne crème. Tournez sur le feu pour lui faire prendre consistance.

Fragment pochodzi z książki Gastronomie Française de Raymond Dumay _ Stock 1969.

Tak zwany beszamel jest często używany w mojej kuchni, a w szczególności do różnego rodzaju zapiekanek czy pieczonek.
Zamieszczam więc przepis na niego aż w 2 wersjach !

Składniki :

- 1.5 lyżki mąki tortowej
- 2.5 lyżki masła
- 1.5 płaskiej lyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki mleka (to jest wersja troszkę rzadsza)
- ew.woda do rozrzedzenia sosu

Przygotowanie:

Na wyższą patelnię lub do garnka wsypać mąkę, podgrzewać przez 3 minuty, dodać masło i energicznie wymieszać;
kiedy masło polączy sie z mąką, odstawić z ognia i dolewać mleko calosć mieszajac najlepiej rózgą;
rozprowadzić na gładką masę, zagrzać do zgęstnienia, jeżeli sos okaże się zbyt gęsty, dolewać wody dalej mieszajac na małym ogniu aż do zagotowania;
doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem, ewentualnie posiekanym czosnkiem i kurkumą dla nadania bardziej intensywnego koloru (tak jak na zdjęciu : żółciutki kolor);


Jeżeli beszamel stosujemy do zapiekanki, do której planujemy dodać ser, możemy dosypać go bezpośrednio do sosu, ja często dodaję pokruszoną gorgonzolę.

Wersja bezglutenowa z mąki kukurydzianej

- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1.5 łyżki mąki kukurydzianej
- 3/4-1 szklanka zimnej wody lub mleka (jezeli ktos jest uczulony na mleko krowie)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek

Przygotowanie:

Mąkę podgrzewamy na suchej patelni podobnie jak w przepisie nr 1, dodajemy tłuszcz. Gdy się roztopi i utworzy z mąką jednolitą masę, odstawiamy z ognia i powoli wlewamy wodę, ciągle mieszając. I jak powyżej, sos należy doprawić i zagotować.

Voilà !!!

SWS

0 komentarze:

 

Kto jest z nami...