Suma Wszystkich Smaków

11 października 2009

SZARLOTKA KRUCHA

TRADYCJA SMAKU

Witam serdecznie w deszczową i zimną niedzielę.

Sałatka Ariadny pomaga przenieść się, chociaż myślami, do upalnej Lizbony czy zacienionego, niosącego ukojenie ogrodu Sintry!
Fajnie tak pomarzyć bo słońca już mi brakuje...

I właśnie w ten szary dzień proponuję przygotować ciasto tradycyjne, przygotowane z polskich jabłek, które ociepli z pewnością atmosferę w kuchni, a jego smak złagodzi jesienną chandrę!

Pierwotny przepis pochodzi z Kuchni Polskiej, ja jednak zdążyłam go już lekko zmodyfikować, ale zapewniam, że zawsze się uda, a jego kruchość jest 1 klasy, bo zapomniałam dodać, że będzie to przepis na kruchą szarlotkę (przepis z ok 75 roku, tradycja zawsze w cenie!).

Lista zakupów :

- 0,5 kg mąki krupczatki
- 20 dkg masła lub margaryny
- 12 dkg cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego (lub 1 mały)
- skórka z 1/2 cytryny (zanim ją zetrzemy, należy cytrusa wymyć we wrzącej wodzie)
- 4-5 przelanych wrzątkiem żółtek

- 70 dkg kwaskowych, startych jabłek (np. szara reneta) z dodatkiem soku z cytryny i cynamonu;

Jak przygotować kruche ciasto?

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, posługując się nożem siekamy tłuszcz z mąką.
Zółtka wybijamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, dodajemy je do mąki zmieszanej z tłuszczem, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny (możemy również wcisnąć kilka kropel soku z cytryny).
Ciasto zagniatamy na gładką masę (jeżeli klei się zbytnio do rąk dosypujemy mąki).
Formujemy kulkę, wkładamy do pojemnika plastikowego lub woreczka i umieszczamy w lodowce (20 MIN.)lub zamrażarce (10 min).
Ciasto wyjmujemy i wydzielamy jego 2/3, resztę wsadzamy jeszcze do lodówki.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ją ciastem (ja nie używam do niego wałka, ponieważ strasznie się kruszy, jak to na kruche ciasto przystało).
Spód ciasta ma mieć grubość ok.5 mm.
Dociskamy brzegi ciasta do foremki i nakłuwamy w wielu miejscach (widelcem lub wykałaczką).
Wstawiamy do piekarnika (rozgrzanego do ok. 180 stopni)i podpiekamy (funkcja dół)na złoty kolor.
W tym czasie przygotowujemy jabłka.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przestudzamy i wykładamy na niego jabłka.
Resztę surowego ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce (grube oczka)prosto na wyłożone jabłka.
Wkładamy do pieca na ok 25-30 min (piekarni z termoobiegiem).
Pieczemy na złoty kolor.
Podajemy najlepiej lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Uwaga ! Proszę ostrożnie kroić, kruszy się!

Smacznego.

SWS

0 komentarze:

 

Kto jest z nami...