11 października 2009
KUKURYDZIANE KOTLETY czyli COTLET CORN
Dzisiaj mogę nadrobić zaległości i zaprezentować jeszcze 1 szybkie i bardzo smaczne danie;
Przepis podała mi Koleżanka, w drodze powrotnej do domu, po ciężkim dniu pracy kiedy soki żołądkowe zaczęły nam przypominać, że czas coś przekąsić, a najlepiej coś ciepłego, jak to mamy w zwyczaju obiadowym !
I tak zrobiłam po raz pierwszy moje kotlety z kukurydzy, dziwnie brzmi, ale zapewniam, że jest wykonalne, bardzo szybkie i bardzo smaczne.
Co należy zawsze mieć pod ręką (aby oczywiście błyskawicznie przygotować nasze danie)
Lista potrzebnych składników :
-1 puszka kukurydzy konserwowej
-1 jajko
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżka bułki tartej (to moja innowacja)
-5-10 dkg sera żółtego (1 garstka tartego lub pokrojonego w paseczki)
-przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra/słodka, zioła, które lubimy
Wersja podstawowa polega na odsączeniu kukurydzy i wymieszaniu jej z mąką, bułką, jajkiem, tartym serem i przyprawami.
Całość dobrze mieszamy i nakładamy łyżką na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy olej.
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z dodatkiem keczupu lub innych sosów wg. uznania.
Wersję podstawową można rozbudować dodając do naszej mieszanki 2 plastry drobno posiekanego ananasa i przyprawy curry (ananas świetnie komponuje się z kukurydzą, a curry podkreśli smak potrawy i nada jej bardziej orientalny charakter).
I tak można kombinować.
Teraz np. przyszło mi do głowy, żeby do wersji podstawowej dodać szynkę pokrojoną na paseczki i czosnek, też ciekawe.
Do kotlecików dobrze będzie podać zieloną sałatę z sosem winegret lub kapustę pekińską, ogólnie jakiś zielony dodatek.
Smacznego !
SWS
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarze:
Te kotlety za mną chodzą od naszego ostatniego spotkania... no, zabiorę się za nie na pewno!
Prześlij komentarz