Suma Wszystkich Smaków

24 kwietnia 2009

ZAPIEKANKA Z KAPUSTY WłOSKIEJ


Witam Serdecznie po swiątecznej przerwie i zapraszam do przygotowania bardzo smacznej i dietetycznej potrawy, a po świątecznym obrzarstwie z pewnością warto wykorzystać ten przepis.

Potrzebne Składniki :

½ główki kapusty włoskiej
40 dkg mięsa mielonego np.indyczego lub mieszane
2 cebule
1 puszka pomidorów bez skórek m lub 4 świeże
Tymianek
Czosnek 4 ząbki
Pieprz czarny


Sos beszamelowy :

1.5 lyżki mąki tortowej
2.5 lyżki masła
1.5 płaskiej lyżeczki gałki muszkatułowej
½ szklanki mleka
ew.woda do rozrzedzenia sosu

Jak to przygotować ...

Kapustę przekroić na 2 ćwiartki i włożyć do osolonej, gorącej wody; gotować 12-15 min,
Wyjąć z wody i ostudzić na sitku, tak aby wypłynęła z niej zbędna woda;

Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle, w misce wymieszać surowe mięso z cebulą, tartym lub krojonym czosnkiem, doprawić tymiankiem, pieprzem, solą do smaku

Kapustę pokroić w paski ok 2 cm grubości

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwką lub masłem, wylożyć warstwę kapusty, wylożyć część pomidorów, posypać je jeszcze ziołami i solą, wylożyć mięso i znowu kapustę, pomidory, mięso i resztka kapusty na wierzch, aby zapiekanka nie wyschła;

Górę skropić oliwką i piec ok. 30 min w piekarniku 180 ° C;

W tym czasie możemy przygotować sos beszamelowy :

Na wyższą patelnię nałożyć mąkę, podgrzać przez 3 min, dodać masło i energicznie mieszać, kiedy masło polączy sie z mąką, dolewać mleko i rozprowadzić na gładką masę, zagrzać do zgęstnienia, jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewać wody dalej mieszajac na małym ogniu, doprawić gałką, solą i pieprzem;

Po 30 min odkryć naczynie i na wierzch zapiekanki wylac sos, zapiec jeszcze przez ok 8-10 min (pod sos możemy dodać warstwę dowolnego sera, świetnie pasuje gorgonzola).


FINITO !

Smacznego zyczy SWS

4 komentarze:

Ariadna pisze...

Hola Hola!

slinka cieknie! zabiore sie ktoregos dnia za to danie :) !

Tylko musze sie rozeznac w odmianach kapusty, bo tu jakies inne nazwy maja... popularna jest kapusta zwana galicyjska... moze i z tej sie da upichcic zapiekanke???

buziaki

Ariadna

MZ pisze...

Hello!!!
No nie znam sie az tak dobrze na odmianach kapuchy, ale moze z Galicjii przyszla do nich, a do nas z Wloch i stad rozbierznosc w nazwach,
Powinna byc mniej zbita niz zwykla, biala kapusta, a liscie sa raczej takie lekko gufrowane; mloda kapusta tez sie do takiej zapiekanki nada i jest bardzo smaczna;

Szczerze Polecam
A+

MZ pisze...

PS.

Znalazla cos o kapuscie wloskiej na tym blogu :

http://fermetagueule.blogspot.com/2005/07/kale.html

Le kale = chou frisé = kapusta wloska

Le kale, aussi appelé chou frisé, est parmi les légumes les plus riches de la famille des crucifères (famille du brocoli). Il est particulièrement riche en beta-carotene et en vitamines B et C.
Il était connu des Grecs et des Romains dans l’Antiquité.
- valeur nutritive!
Le kale est riche en calcium, en vitamine C et il contient des antioxydants… c’est un super aliment santé!
Comment le servir
On le consomme cru, en salade ou en mélange avec d’autres légumes feuilles. Comme son goût est prononcé, nous pouvons le déguster légèrement cuit à la vapeur, arrosé d’un filet de citron et d’un peu d’huile ou de beurre fondu.Le kale peut se servir cru dans les salades.On peut utiliser le kale dans la lasagne, ou dans les ragoûts de légumes.- On peut le substituer aux épinards ou à la bette à carde dans plusieurs recettes.- Il est délicieux dans les quiches, les omelettes ou les sauces pour manger avec des pâtes.
En résumé : usage du Kale
· Peut se manger cru en salade
· On peut le substituer aux épinards dans plusieurs recettes (s’utilise de la même façon)
· La tige de la feuille doit être cuite séparément si on veut l’utiliser avec avantage
· Délicieux dans les sautés de légumes, lasagnes, omelettes, quiches, les sauces (pâtes) ou les soupes.

srogi5 pisze...

Rzeczywiście smaczne to jest...szczególnie tak po 22.00.....i podobno dietetyczne. Ja zalecałbym dobrze "upikantnić" zapiekankę.

 

Kto jest z nami...