Gazpacho (hiszp. czyt. gaspacio) - czytam w wikipedii - to zupa kuchnii hiszpañskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale dziś jest popularne na terenie całej Hiszpanii... Tak to prawda, ale... to TEŻ jest zupa portugalska! Pochodzi z regionu Alentejo i nazywa się gaspacho (port. czyt. gaszpaszu). Hiszpañska i portugalska wersja tej pysznej zupy różnią się jedynie sposobem podania. Hiszpañska jest zmiksowana, a portugalska nie. Oto cały sekret. Składniki są jednak identyczne.
gaspacho alentejano
Alentejo i Andaluzja to regiony Półwyspu Iberyjskiego słynące z niesamowitych upałów w lecie. Dlatego zupa podawana jest na zimno i przygotowana z surowych warzyw. Do wykonania jej potrzebne będą pomidory, ogórek zielony, papryka, czosnek, cebula, papryka, woda, oliwa i chleb, ocet winny, sól i pieprz. I teraz w zależności, czy chcemy odbyć kulinarną wyprawę do Andaluzji czy do Alentejo, wybieramy wersję 1 albo 2:
1. Tak, chcę spróbować gazpacho z Andaluzji
Obieramy ze skórki 6 pomidorów i ogórka, kroimy drobno 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Wszystko to wrzucamy do miksera i dodajemy 2 pokrojone drobno papryki (zieloną i czerwoną, może być też żółta), dorzucamy kromkę chleba bez skórki, 5 łyżek oliwy i 5 łyżek octu i trochę wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Miksujemy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Serwujemy zimne.
2. Tak, chcę spróbować gaspacho z Alentejo
Pomidory bez skórki kroimy w drobne kawałeczki, to samo robimy z ogórkiem, papryką, cebulą i czosnkiem. Proporcje takie same jak w punkcie 1. Zalewamy to oliwą, octem i odrobną wody. Wstawiamy do lodówki i przed podaniem dodajemy do zupy pokrojony chleb.
Istnieje też wiele odmian tej świeżej zupy w samej Portugalii i Hiszpanii. W niektórych przepisach mówi się, że należy doprawić zupę oregano. Inne szkoły kulinarne mówią, że można dodać trochę cukru do smaku. Czasem nie ma w przepisie cebuli, a zwiększa się ilość czosnku... Każdy sam z czasem wypracuje swój przepis! Wiosna to dobry czas na wypróbowanie tej zupy. Stragany pełne świeżych warzyw, no i dobry terning czyni mistrza. A upalne lato już niedługo!
PS. jak edytować info w wikipedii?
3 komentarze:
Hola chica !!!
Swietnie dobrany fragment :)
Tylko teraz bede sie bala jesc GASPACHO, a bardzo lubie,
Wiesz, ja na szybko robie to z Fitu warzywnego, pomidorow, ogorka, czosnku i papryki, super na upalne dni
Sprobuje te Twoje propozycje
Tylko co pierwsze, Andaluzja czy Alentejo...
ten dodatek (biale pastylki) to TYLKO dla kobiet na skraju zalamania nerwowego :)
Prześlij komentarz