Suma Wszystkich Smaków

27 listopada 2010

KREM WIELOWARZYWNY...

... sycący i rozgrzewający, idealny na pierwsze oznaki zimy.


Witam serdecznie!
W Krakowie pierwszy śnieg już spadł, a i w Elche nastała jesienna aura. Rzadko się zdarza, żeby deszcz siąpił tu kilka godzin non-stop, ale dzisiaj jest właśnie taki dzień...
Szaro się zrobiło, wilgotno, powoli myślę o kupnie parasola, bo uwierzcie, że do dziś nie był mi potrzebny ani raz, a jestem już tutaj od sierpnia!
Dla Hiszpanów to już zima: obowiązkowe kozaki na nogach, rękawiczki na rękach, otuleni w puchowe kurtki, zmierzają do El Corte  Inglés na przedświąteczne zakupy (to ukochany dom handlowy Hiszpanów, taki niemal narodowy skarb). Ja też lekko marznę, nie na polu (na zewnątrz mamy około 13 stopni), ale w mieszkaniu, bo tak jak kiedyś wspominałam, budynki są świetnie przygotowane na upały, ale zimą jednak chłód doskwiera. I właśnie na takie dni najlepsza jest ciepła, gęsta zupka!  Aromatyczna, o intensywnym kolorze i zaskakującym smaku! Kremy uwielbiam, więc czasami nawet miło posiedzieć w chłodzie:) Pomysł na dodanie buraków i tymianku podsunęła mi Kinga z Kuchni obłędnie zdrowej. Moja wersja zupy ma więcej składników, ale zawsze można z jakiegoś zrezygnować, eksperymenty miło widziane. Moja próba wypadła tak...


Potrzebne składniki:
(na około 5-6 porcji)

- 8 średniej wielkości marchewek
- 2 mniejsze cebule
- 1/2 pora
- kawałek dyni (zawartość około 1,5 szklanki pokrojonego warzywa)
- 2 średniej wielkości ugotowane buraki
- 1 słodki ziemniak (może być też zwykły ziemniak lub ćwiartka selera)
- 1 pomidor lub łyżeczka przecieru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- tymianek suszony
- ostra papryka
- sól, pieprz
- 1łyżka bulionu wegetariańskiego lub 1/2 kostki bulionowej
- serek kozi lub bryndza
- woda

Przygotowanie:


Na początku obieramy wszystkie warzywa; marchew kroimy na plastry, podobnie ziemniaka, cebulę  i pora w piórka, dynię w kostkę, pomidora oparzamy i też traktujemy nożem, czosnek drobniutko siekamy/przeciskamy przez praskę, buraki najlepiej mieć już ugotowane (można je przygotować dzień wcześniej), ja akurat mam to szczęście, że kupuję już gotowane.W rondlu rozgrzewamy oliwę z 1 łyżką masła i podsmażamy cebulę, marchew, por, ziemniaki. Po kilku minutach dodajemy czosnek, a na sam koniec pomidora. Gdy warzywa są już na wpół-miękkie, dolewamy wody (tak, aby zakryła ona warzywa i przekroczyła ich poziom o 1 cm), dosypujemy bulion wegetariański i dodajemy drugą łyżkę masła. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na samym końcu dodajemy 2 pokrojone buraki i całość miksujemy na krem. Jeżeli uznamy, że zupa jest za gęsta, dodajemy przegotowanej wody. Na samym końcu dodsypujemy pół łyżeczki suszonego tymianku i kontrolujemy smak, w razie konieczności dosalamy lub zaostrzamy. Gorący krem nalewamy do miseczek lub głębokich talerzy, dodajemy plasterek koziej roladki twarogowej lub łyżkę bryndzy i delikatnie prószymy tymiankiem.
Smacznego,
SWS

3 komentarze:

Karmel-itka pisze...

ma śliczny kolor.
taki rozgrzewający ;]

Paula pisze...

tyle pyszności w jednej miseczce!

Anna Grzelak pisze...

Zupa jest przepyszna :). Ostatnio robiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. W domu często przyrządzam różne warzywne zupy krem. Do ich przygotowania używam miksera kuchennego, który zakupiłam ostatnio na https://duka.com/pl/agd/miksery. Za jego pomocą mogę m.in. miksować zupę bezpośrednio w garnku, w czasie jej gotowania. Znacznie skraca to czas przyrządzenia zupy. Polecam wypróbować to rozwiązanie. Jest ono bardzo praktyczne.

 

Kto jest z nami...