Suma Wszystkich Smaków

26 sierpnia 2010

PANINI Y TUŃCZYKIEM...

... czyli coś zamiast polskiej zapiekanki z serem i pieczarkami, tak dla urozmaicenia.



Witam serdecznie !

Choć panini   kojarzy się raczej z kuchnią włoską, to w Hiszpanii często widnieje na tablicach Menu tapas barów czy cafeterii. Ciepłą, chrupiącą kanapkę można zjeść koło godz.14, zamiast obiadu lub jako wieczorną przekąskę do kufelka piwa lub lampki wina (piszę kufelek, bo tutaj nie ma co liczyć na duże piwo 0,5 litra, duże to często właśnie 0,33 y basta ! Można próbować prosić o tanque i wtedy w dobrej piwiarni podadzą nam piwo 0,5 l w zmrożonym kuflu, ale to prawdziwy rarytas ). 

Wracając do panini, przygotowanie jest banalnie proste, a dodatkowo przekąska ta nie wymaga używania wielu sprzętów kuchennych - wystarczy deska, nóż i piekarnik ! I to wszystko akurat już mam w mojej nowej, hiszpańskiej  kuchni.


Potrzebne składniki



1 bagietka

pomidory przygotowane jak do bruschetty lub pomidory z puszki z dodatkiem ziół i czosnku

1 puszka tuńczyka w oliwie

kilka oliwek

kilka korniszonków

kilka kaparów

mozarella lub inny ser


Przygotowanie


Bagietkę kroimy wzdłuż na 4 kanapki i smarujemy pastą pomidorową, następnie wykładamy warstwę tuńczyka, a na koniec posypujemy drobno posiekanymi oliwkami, kaparami i korniszonkami. Tak przygotowane panini wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 5 minut, następnie pokrywamy plasterkami mozarelli i ponownie wsadzamy do pieca na ok. 5-7 minut, tym razem zapiekamy od góry (jeśli mamy taką funkcję).
Gotowe !


Smacznego !

Y hasta la proxima...

SWS

5 komentarze:

asieja pisze...

bardzo mi się podoba to urozmaicenie. bo za zwyczajnymi zapiekankami to jednak nie specjalnie przepadam.

ulcik pisze...

dobrze brzmi :)

Asia pisze...

o jakie ładne panini...

Arvén pisze...

No proszę, często robiłam coś takiego i nawet nie wiedziałam, że się tak ładnie nazywa :D
A z tym dużym piwem to znam taką jedną historię...szok!

Karmel-itka pisze...

o, ale fajna zapiekanka xd
taka... urozmaicona. pysznie!

 

Kto jest z nami...