Suma Wszystkich Smaków

19 kwietnia 2010

TARTA BROKUŁOWA...

...czyli robi się zielono, energetycznie i bardziej optymistycznie.


Po ciężkim tygodniu, powoli wracamy do rzeczywistości, oglądamy się przed siebie i widzimy, że nadchodzi tak długo wyczekiwana wiosna !
Zazieleniło się za oknami, złoty deszcz (forsycja) lśni się w słońcu, a poranne ptasie radio nie pozwala długo spać.
W takiej wiosennej atmosferze zielona tarta na kruchutkim cieście z dodatkiem zielonego sosu smakuje najlepiej.

Składniki na kruche ciasto :

- 250 g maki krupczatki
- 1/2 kostki margaryny lub miękkiego masła
- 3-4 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- 2,5 łyżeczki soli

Zielony farsz :

- ok 500 g mrożonych brokułów (1 opakowanie) lub 1 świeży kwiat
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
-1 jajko
- pieprz
- sól

Jajeczno-serowy sos :

- 1 jajko
- 2 łyżki tartego sera
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- czosnek (świeży lub granulowany)

Zielony dip :

- 1 awokado
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sol, pieprz, szczypta cukru do smaku



Przygotowanie :

Ciasto :

Mąkę wsypujemy do dość dużej miski, lub wysypujemy na stolnicę i siekamy z tłuszczem przy użyciu odpowiedniego noża. Kolejno dosypujemy sól i dodajemy żółtka (najlepiej przelane wrzątkiem, ale mogą być też surowe) oraz łyżkę kwaśnej śmietany/jogurtu. Ciasto zagniatamy rękami, tak aby powstała jednolita masa.
Jeżeli cała mąka nie chce się połączyć, należy dodać jeszcze łyżkę miękkiego masła.
Z tak wyrobionego ciasta formujemy kulę i wsadzamy ją na chwilę do lodówki ( pamiętajmy żeby ciasto owinąć folią aluminiową lub woreczkiem).


Farsz :
Brokuły gotujemy na pół twardo, odcedzamy i rozgniatamy widelcem lub siekamy nożem. Następnie dodajemy jogurt naturalny i 1 roztrzepane jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek Kontrolujemy smak farszu. Możemy również dodać ostrą paprykę. 

Jajeczno-serowy sos :

W miseczce  należy rozbełtać 1 jajko, do tego dodać 2 łyżki jogurtu, przyprawy, tarty ser i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Kiedy farsz jest już gotowy, wyjmujemy ciasto z lodówki i najlepiej rękami wygniatamy je na foremkę do tarty, uprzednio wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem . Kruche ciasto z mąki krupczatki trudno się wałkuje, więc wydaje mi się, że nie warto tracić nerwów. Ciasto powinno być cieniutkie, takie smakuje najlepiej.
Teraz podpiekamy spód tarty na lekko złotawy kolor (około 10-13 minut w zależności od piekarnika), a w między czasie przygotowujemy zielony dip.

Zielony dip :

Z awokado wyjmujemy przy pomocy łyżeczki zielony miąższ  i umieszczamy go w blenderze, dodajemy czosnek, jogurt, oliwę, sok z cytryny i przyprawy i całość mielimy dosłownie kilka sekund. W ten sposób uzyskujemy idealnie gładką masę. Sos możemy przygotować również używając jedynie widelca, ale wtedy nie uzyskamy aksamitnej konsystencji.

Kiedy kruchy spód tarty jest już podpieczony, wykładamy na niego brokułowy farsz, a na sam wierzch wylewamy jajeczno serowy sos (nie musi on pokryć całej powierzchni tarty).
Teraz pozostaje zapiec tartę w piekarniku przez około 20-25 minut (ja pierwsze 10 min zapiekam bardziej od spodu, aby był chrupiący).
Podajemy z zielonym sosem z awokado i sałatą.

Smacznego,
SWS

1 komentarze:

asieja pisze...

chyba właśnie za tą zieleń najbardziej lubię wiosnę
i za takie smakołyki na talerzach

 

Kto jest z nami...