Keks czy cwibak, to chyba typowo świąteczne ciasto.
Jakieś 20 lat temu większość bakalii zwożono z zagranicznych wypadów i przechowywano do świąt, a ten właśnie placek już ponad 100 temu był symbolem dostatku, bo kto widział tyle owoców w 1 cieście!
A jak bogato, to tylko na Święta
Jak go przygotować
Składniki
-30 dkg mąki tortowej
-15 dkg masła lub margaryny
-5 jaj
-20 dkg cukru pudru
-½ opakowania proszku do pieczenia (tj. Ok 2.5 płaskich łyżeczek)
-1 cukier waniliowy lub wanilia
-30-40 dkg suchych owoców / bakalii np. orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, skórka pomarańczowa, żurawina itp.
Masło utrzeć w wysokiej misce lub garnku (najlepiej mikserem), dodawać kolejno jaja (całe), cukier puder, mąkę zmieszaną z proszkiem, wanilię i ucierać na jednolitą masę.
Owoce przelać na sitku wrzątkiem, lekko osuszyć tak by woda z nich nie ociekała i poprószyć mąką : ten zabieg sprawi, że bakalie nie opadną na dno ciasta!
Bakalie wrzucić do utartego ciasta i dobrze wymieszać.
Przygotować podłużną blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Wylać ciasto do foremki (ciasto powinno dochodzić max. do wys. 2/3 foremki, nie więcej- uwaga ciasto urośnie!!)
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180° ok 50-60 min.
I gotowe !
SWS
17 grudnia 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz