Suma Wszystkich Smaków

22 grudnia 2009

CIASTO NA PIEROGI


Idealne ciasto na pierogi czy uszka musi dobrze się lepić, a po ugotowaniu nie może być ani twarde, ani gumowate, a przede wszystkim nie może się rozlatywać w trakcie gotowania.

I oto prezentuję bardzo prosty przepis, który pozwoli osiągnąć niejednej kucharce zamierzony cel (nie mówiąc już o Dinozaurach)!










Składniki na idealne ciasto :

- 35 dkg. mąki tortowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 125 ml ciepłej wody
 - szczypta soli

Mąkę wsypujemy do większej miski (takiej, która zagwarantuje nam swobodę ruchów), dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Przygotowując pierogi, dzielimy ciasto na części i kolejno rozwałkowujemy porcję, pozostałe ciasto przykrywamy miską, aby nie podeschło (to znacznie utrudniłoby lepienie)!

Farsz według uznania : na Święta tradycyjnie grzyby i kapusta, na co dzień ruskie czy z mięsem, a gdy nas czasem najdzie ochota na słodkie... to z serem i cukrem, czy z owocami.

Kiedy mamy dobre ciasto, każdy farsz posmakuje znakomicie!

Zapraszam do wypróbowania naszego sprawdzonego już komisyjnie przepisu!

Smacznego,
SWS

0 komentarze:

 

Kto jest z nami...