22 grudnia 2009
CIASTO NA PIEROGI
Idealne ciasto na pierogi czy uszka musi dobrze się lepić, a po ugotowaniu nie może być ani twarde, ani gumowate, a przede wszystkim nie może się rozlatywać w trakcie gotowania.
I oto prezentuję bardzo prosty przepis, który pozwoli osiągnąć niejednej kucharce zamierzony cel (nie mówiąc już o Dinozaurach)!
Składniki na idealne ciasto :
- 35 dkg. mąki tortowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 125 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Mąkę wsypujemy do większej miski (takiej, która zagwarantuje nam swobodę ruchów), dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Przygotowując pierogi, dzielimy ciasto na części i kolejno rozwałkowujemy porcję, pozostałe ciasto przykrywamy miską, aby nie podeschło (to znacznie utrudniłoby lepienie)!
Farsz według uznania : na Święta tradycyjnie grzyby i kapusta, na co dzień ruskie czy z mięsem, a gdy nas czasem najdzie ochota na słodkie... to z serem i cukrem, czy z owocami.
Kiedy mamy dobre ciasto, każdy farsz posmakuje znakomicie!
Zapraszam do wypróbowania naszego sprawdzonego już komisyjnie przepisu!
Smacznego,
SWS
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz