Suma Wszystkich Smaków

23 września 2009

Dżem z aronii wg Cioci Maryny

Przetwory czyli Dinozaur w kuchni...


















Witam serdecznie !

Dzisiaj podam przepis na pyszny i zdrowy dżem :)
Moda na weki, przetwory czy pasteryzacje, bo różne nazwy się słyszy, nie jest już tak powszechna jak dawniej;
kiedy ja i moi rówieśnicy byliśmy dziećmi, a na każdy lepszy produkt spożywczy należało zapolować, przygotowanie przetworów było czymś powszechnym i głeboko zakorzenionym w naszej tradycji kulinarnej!
Do słoja można było upchać prawie wszystko, a w szczególności to, co chcielibyśmy przechować np. do Świąt czy też, tu inny pomysł, zabrać ze sobą na biwak.
Octu 10 % , jak wiemy z opowiadań czy filmów, było pod dostatkiem, a do różnych marynat był po prostu niezbędny !
Dzisiaj wekowanie kojarzy mi się z Kobietą Dinozaurem :), ale o tych prehistorycznych gadach opowiem innym razem...



A teraz do dzieła Dinozaury !

1 kg aronii
½ kg jabłek
½ kg gruszek
1 kg cukru
1 szklanka wody





Aronię umyć i zalać 1 szklanką gorącej wody, następnie dodać cukier i gotować pod przykryciem!

Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Starte owoce dorzucić do ugotowanej na miękko aronii i całość zagotować.
Mieszankę owocową odstawić do następnego dnia.



Następnego dnia owoce gotować jeszcze 15-20 min. co jakiś czas mieszając, po 20 min. odstawić do wystygnięcia.
Do chłodnej masy dodać 1i1/2 saszetki żelfixu i dokładnie wymieszać.
Jeszcze raz wszystko zagotować i gorącym dżemem napełniać słoiczki;
Bardzo uważać na to, aby brzegi były czyściutkie !
Przed zamknięciem słoiczka możemy dodać parę kropel śliwowicy lub spirytusu, to zabezpieczy dodatkowo nasze przetwory przed popsuciem, jeżeli jednak słoiczki będą czyste, brzegi dokładnie otarte, a całość zamknięta zaraz po nałożeniu gorącego dżemu proceder ten nie będzie konieczny.
Żadna dodatkowa pasteryzacja nie jest potrzebna, Hurra !
A smak podobno rewelacyjny !

Ja dopiero zamierzam przygotować kilka słoiczków!
I jak tylko to zrobię, dołączę zdjęcia.

Życzę udanych przetworów!

SWS

1 komentarze:

MZ pisze...

Dzem przygotowany;
Bardzo dobry !
Wydaje mi sie, ze bedwie mozna go zastosowac rowniez wymiennie z czerwona borowka jako dodatek do miesa (np indyka)
Ja dodalabym mniej cukru, wole bardziej cierpkie smaki, tak 60 dkg.

 

Kto jest z nami...