4 lutego 2009
PIKANTNY SOS JOGURTOWY
Witam.
Jak tam idzie rozbiórka mięsa ;)
Pewnie już większość czytelników przygotowuje już steki.
Ja do tego ostatnio modnego mięsiwa lub sałatki czy ziemniaczków, które do niego podamy, zaproponuję sosik; spokojnie można go będzie podać jako dopełnienie steku po argentyńsku Ariadny.
Zakupów dużych nie będzie trzeba zatem robić dzisiaj, znaczący plus w dobie kryzysu !!
Co do koszyka ??
-jogurt naturalny gęsty (grecki lub bałkański): 1 małe opakowanie (ok 250 g)
-kilka kropel cytryny lub kwasek cytrynowy
-1 ząbek czosnku
-2 lyżki majonezu (kielecki lub dekoracyjny)
-1.5 lyżki slodkiego sosu chili
-1 lyżka kechupu
-sól, pieprz, paryka mielona ostra lub łagodna (dla miłośników ostrych wrażeń 2 krople tabasco)
Jak to przygotować szybko i sprawnie ??
Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy majonez, sos chili, kechup, cytrynę, przyprawy, wszystko delikatnie mieszamy na jednolitą masę (nie używamy miksera, który mógłby rozrzedzic jogurt)
Taki oto lekko czerwony dip świetnie pasuje do mięska stekowego, ziemniaczków, sałatki pekińskiej lub jako sos do jarzynowych przekąsek (np. marchewka w słupki, seler naciowy i to moczymy w dipie)
Zapraszam do degustacji...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz